Puistoja ja kaijoja

Ihastuin Barcelonan lomallani taivaalla lentäviin kirkkaan vihreisiin papukaijoihin, jotka kiitävät kattojen yli joko parvena, kaksin tai joskus yksinkin – mutta aina kaakattaen. Paikallisille papukaija on yksi citysiivekäs lokkien ja kyyhkyjen joukossa, minulle ihastuttava ja puuhakas eksoottisen kaunis lintu.

IMG_6616
”Polly has an empanada!”

”Ihan kamalia otuksia, lentää jenginä mun terassille ja kuopii rahapuiden ja fiikusten mullat ympäriinsä. Vihaan niitä!” -Nicolas

Ilmeisesti villejä papukaijoja on havaittu espanjassa vasta 80-luvulta, mutta ilmiö ei olekaan niin kummoinen kuin luulin – yllättävän monessa euroopan isossa kaupungissa on myös papukaijapopulaatioita.

”Tarkoitat varmaankin pulukaijoja..” -Tuukka

No, Barcelonassa ainakin lintujen kelpaa asustaa. -Puistot ovat isoja ja vehreitä ja niitä on ympäri kaupunkia. Puistoista toiseen lennellessä voi levähtää asukkaiden kattoterasseilla ja parvekepuutarhoilla multaa tonkien ja hyönteisiä mutustellen. Tässä omat Barcelonan puistotärppini, joissa bongailla pulukaijoja:

Parc De La Ciutadella

IMG_6685
Parc De La Ciutadella

Kaupungin suosituimpiin puistoihin lukeutuva Parc De La Ciutadella sijaitsee aivan keskustassa ja lähtee riemukaarelta kaakkoon kohti rantaa. Puistossa parasta on auringon palvominen, lenkkeily ja vesi – isoimman lammen äärellä voi levähtää hetken penkillä ja ihmetellä espanjalaisten turistien sekoilua vuokrattavilla soutuveneillä.  Ciutadellan tasaiset ja hyvinhoidetut nurmikot houkuttelevat myös kaikenmaailman jumppakärpäsiä ja kitaranrämpyttäjiä. Ota mukaan evääksi bocadillo sekä sixpack paikallista kylmää olutta ja vahdi omaisuuttasi, sillä täällä turisti on ihmispaljoudesta huolimatta avointa riistaa.

Parc Güell

Peruspäivä Güellin puistossa.

Yksi Barcelonan suosituimmista nähtävyyksistä on Parc Güell, jonne kannattaa ehdottomasti matkata julkisilla jos haluaa kokea ulkoilmaliukuportaat, joilla turistivirta kuljetetaan ylös pohjois-Grácian jyrkkiä kortteleita. Osittain Antoni Gaudín suunnittelema puisto on aika ruuhkainen, joten se sopii sosiaalisemmalle puistonkävijälle, jota kiinnostaa mielenkiintoinen maisema-arkkitehtuuri ja käveleminen. Postikorteista ja elokuvista tuttua tunnelmaa on tosin turha haikailla: turistit tunkevat joka suunnasta jonottamaan kuvausvuoroaan Gaudín patsaiden ja portaiden äärellä ja liikkuminen on joissain kohdin hieman hankalaakin. Evääksi suosittelen vettä ja pähkinöitä, jotta jaksaa talsia ihmisjoukossa. Näitä ja muita snäksejä saa kätevästi rullaportaiden välissä olevista kioskeista.

Parc De Montjuic

Montjuicin puiston takaa avautuvaa Barcelonaa.

Barcelonan satamasta jyrkästi ylös kurkottava Montjuicin vuori on yksi Barcelonan näkyvimmistä maamerkeistä keskiaikaisine linnoituksineen. Aikanaan linnoituksesta puolustettiin kaupunkia, mutta nykyään vuorella myös sijaitsee olympiakylä, vanhaan tehtaaseen rakennettu kultturikeskus CaixaForum, sekä ihastuttava kasvitieteellinen puutarha. Vuorelle pääsee julkisilla puoleenväliin, sen jälkeen on matka taitettava taksilla, turistibussilla, vaijerihissillä taikka kävellen. Kävellen Montjuicista saa eniten irti. Siitä, mihin vuorenrinnettä kiipivä funicular-rata loppuu, alkaa rinnettä kiipivä, kukkiva kasvitieteellinen puisto, joka vie aina ylös linnoitukselle saakka. Vaikka vuoren laelta onkin huikeat näkymät alas kaupunkiin, on linnoitus muuten aika perus linnakamaa. Suosittelen ottamaan mukaan pullon kylmää Cavaa ja jamón ibericoa ja nauttimaan ne kukkien keskellä puolessa välissä Parc Montjuicia ihaillen näkymiä. Lopuksi voi kavuta linnan muureille ottamaan panoramakuvat kaupungista ja palata takaisin funicularille vaappuvalla vaijerihissillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s