Pienet jätskit

Suomalaiset ovat joidenkin tutkimusten mukaan Euroopan kovimpia jäätelönsyöjiä.

Kesää on voikukat, järvimaisema, mansikat ja jäätelö. Talvea on vuokraleffa, villasukat ja litran tetrajäätelö valmistoffeekastikkeella kuorrutettuna.

Koska syömme jäätelöä niin paljon, on ihme, että suomessa syödään lähinnä kahden ison jäätelölafkan bulkkijätskiä. Muutamaa pientä paikallisesti näkyvää jäätelömerkkiä lukuun ottamatta villimpiä makuyhdistelmiä tarjoavat ulkomaiset merkit, kuten Ben & Jerry’s (jonka hengästyttävästä valikoimasta Suomen marketteihin on mielestäni valittu just ne kaikista tylsimmät maut – missä on mun lemppari, Cherry Garcia?!).

Lähikaupan jätskivalikoimaa Bostonissa
Lähikaupan jätskivalikoimaa Bostonissa

Jäätelöhän on ihan mahtava jälkkäri, koska kun hallitsee tekniikan, voi makuyhdistelmillä leikkiä loputtomiin.

Onneksi pienet tekijät ovat ymmärtäneet tämän ja mikä sen parempi tapa tutkia uusia jäätelömakuja, kuin upea kesä 2013?

Kokeilin kolmea tällaista pientä jäätelöä, joihin törmäsin kesän matkoillani.

Kolmen Kaverin Jäätelö

Viime vuonna perustettu, nimensä mukaisesti kolmen ystävän perustama jäätelötehdas rynnisti toden teolla markkinoille loppukeväästä. Tällä hetkellä kolmea makua valmistava jäätelötehdas sijaitsee uudessa kotipaikassani, eli Itä-Helsingissä, joten kotipaikkarakkauden ja pientuottajien tukemisen nimissä tätä piti testata.

 

Ostettiin Järvenpään Puistobluesissa Skruudis –kojusta mökkimatkalle pieni purkki Kolmen Kaverin Valkosuklaa-vadelmajäätelöä. Valittavana olisi myös ollut Mustikka-kardemumma ja Vanilja-Mansikka – eli ei mitään kauhean villejä makuyhdistelmiä, mutta tässä jäätelössä se juttu onkin huikea maku. Vadelma-Valkosuklaajäätelö maistui siltä, kuin olisi ollut metsässä syömässä villejä vattuja suoraan pensaasta ja napostellut samalla valkosuklaalevyä. Kaverusten jäätelö oli siis juuri sitä, mitä purkki lupasikin.

Suuhun sattui myös muutamia vadelman siemeniä, joten tässä todella nautittiin käsintehdystä jätskistä. Sitä jäi ihmettelemään, että mitä hittoa muut jäätelönvalmistajat niille vadelmille oikein tekevät, koska eivät ne tämän jäätelön jälkeen miltään vadelmalta enää maistu.

Pieni, noin 3 dl purkki riitti oikein hyvin kahdelle hengelle, koska makua oli niin paljon.

Tällä hetkellä jäätelöä saa noin viidestäkymmenestä ruokakaupasta, tsekkaa tuorein lista tästä.

Porvoon Pieni Suklaatehdas 

Porvoossa törmättiin ulkomaisten vieraideni kanssa vanhan kirkon takana sijaitsevaan Porvoon Pieneen Suklaatehtaaseen. Kuumana kesäpäivänä käsintehtyjä praliineja enemmän meitä houkutti Suklaatehtaan oma jäätelö, jota valmistetaan kesäisin. Kaikki maut olivat suklaatehtaaseen sopivaan tyyliin suklaajätskejä, huomio kiinnittyi heti maitosuklaa-laku –jäätelöön. Siis suklaata ja lakua? Karkkihyllyn suklaakuorrutteiset lakut ei kyllä innosta yhtään (koska se suklaa maistuu siltä, kuin se olisi kaavittu kaakaojuomatehtaan lattialta), mutta tätä piti saada!

PorvooJätski

Kauniin, kermanruskean jäätelön ensi-suutuntuma oli rikas, laadukas maitosuklaa, jolla jo päihittäisi kaikki kaupalliset isot suklaajätskilaadut. Mutta sitten suuhun vyöryy lakun hyökyaalto – miten voi jäätelöön saada noin intensiivisen lakritsin maun? Jäätelön koostumus on samettista ja siihen lisätyt maitosuklaahiput pyöreitä ja suussa sulavia. Mutta tästä jäätelöstä löytyi niin paljon makua ja luonnetta, että yhden hengen jäätelöannokseksi tarkoitettu pikari kannattaa jakaa kaverin kanssa, koska sitä on yhdelle ihmiselle aivan liikaa.

Jos vierailet Porvoon vanhassa kaupungissa, on Suklaatehdas nopea etappi muun kuljeskelun lomassa.

WP_20130711_003

Kellohallin Jäätelökiska

Helsingin Tukkutorille on hiljalleen rakentumassa kaupungin uusi ja uljas ruokakulttuurin keskittymä. Vaikka alue ei ole vielä valmis vuosiin, muutama yritys jo toimii alueen pioneereina ja Teurastamoksi nimettyyn kaupunginosaan kannattaa ehdottomasti tutustua jo nyt, sillä myös yrittäjät hakevat ja viilaavat konseptiaan sekä kokeilevat uutta.

Antto Melasniemen ja kumppanien viimeisin ravintola Kellohalli oli Teurastamon ensimmäisiä tulokkaita. Lounasravintolana jo paikkansa löytänyt ravintola toimii myös iltaisin ja nyt kesällä Kellohalli palvelee asiakkaitaan myös jäätelökiskalla.

Kiska on auki säiden salliessa, mutta sen ollessa kiinni saa jätskiä toki myös sisältä tilaamalla. Kellohallin kokit ovat tehneet villejäkin kokeiluja ja lista vaihtelee viikottain.

Kellohallin Pihasauniojäätelö on söpö  ja raikas!
Kellohallin Pihasauniojäätelö on söpö ja raikas!

Käyntikerralla tarjolla oli mm. ternimaitojätskiä, mustikka-vadelmasorbettia ja jogurttijäätelöä. Valintani osui Pihasauniojäätelöön, koska en ollut koskaan kuullut Pihasauniosta. -Mähän oon missannut suurimman osan kotimaan ala-asteen kasvien tunnistuksesta, joten mua sivistettiin Kellohallissa kertomalla, että kyseessä on rikkaruohona pidetty kasvi (josta lisää tietoa täältä ja se soveltuu oivasti villiyrttikokkaamiseen. Maku olisi kuulemma ananasmainen.

Jäätelöpallo oli juuri sopivan kokoinen sen hetkiseen nälkään – söin siis kaiken ja nuolin kulhonkin. Kellohallin jäätelövalikoima oli niin laaja, että todellinen jäätelön ystävä voisi hyvin maistaa kolme, miksei neljäkin palloa, ilman ähkyä. Maku oli kevyt, siitä löytyi luvattua ananasta, sekä kamomillaa ja rooibosteetäkin. Makeutta oli  Kellohallin jätskissä kaikista testaamistani jäätelöistä vähiten, mutta sellaisena jäätelöni tykkäänkin nauttia. Jäätelön koostumus kärsi pienestä rasvan hileisyydestä, eli jäätelöpohjan emulsio ei ollut täysin onnistunut, mutta kuumana päivänä se ei paljoa haitannut.

Kellohalliin tästä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s