Kantarelli menee kiinaan

Niin hyvää kuin perinteinen kermainen kantarellikastike onkin, näin syksyllä kun keltavahveroita tuntuu löytyvän joka puun juuresta on klassiset sienireseptit kulutettu pian loppuun.

Mutta miksi kantarellit eivät sopisi vaikka kiinalaiseen ruokaan? Syödäänhän sielläkin päin maailmaa runsaasti sieniä. Yhdistin kantarellit yhteen keittiöni lemppari kiinalaiseen.

Hyvä arkiruoka tästä tuli! Mustapavut ja muut mausteet vähän jyräävät kantarellin herkkää makua mutta ei sillä ole tässä väliä.

Zechuan pippurit eivät ole pakollisia, en ole edes varma mitä mieltä olen niistä tässä reseptissä – ne polttavat kielenkärkeä kreisillä tavalla, mutta ne ovat myös koukuttavia. Korvaa ne halutessasi mustapippurilla.

Perinteinen tapa suurustaa kiinalaiset kastikkeet on sekoittaa maissitärkkelys tilkkaan vettä ja sen jälkeen kastikkeeseen, joka kiehautetaan nopeasti muiden ainesten seassa. Mä sekoitan tärkkelyksen lihapaloihin. Kastike suurustuu samalla tavalla, kuin perinteiseen tyyliinkin, mutta lihaan tulee ihana kiinalaiseen ruokaan kuuluva limainen pinta. Ja tärkeää on, että liha kypsennetään hyvin nopeasti, joten heti kun kastike kiehahtaa ja suurustuu, myös liha on kypsää. Myös siksi liha lisätään ruokaan aivan viimeisenä.

IMG_7081

Naudanlihaa ja kantarelleja mustapapukastikkeessa

300 g naudan ulkofilettä tai paahtopaistia

1 rkl soijaa

1 rkl maissitärkkelystä

puoli litraa kantarelleja

1 iso sipuli

4 valkosipulin kynttä

4 cm pätkä inkivääriä

öljyä paistamiseen

stirfrykastike:

2 rkl mustapapuja, liotettuna kuumassa vedessä

2 rkl soijaa

1 dl lihalientä (murunen kuutiota ja kuumaa vettä käy hyvin)

1 rkl sokeria

1 rkl Shiaoxing etikkaa (tai riisiviinietikkaa)

1 tl five spice -jauhetta

1/2 tl Zechuan pippureita, paahdettuna ja jauhettuna

1 tl seesamiöljyä

lisäksi: nuudeleita

Leikkaa naudanliha 2mm paksuiksi lastuiksi ja mausta soijalla ja ripottele päälle maissitärkkelys. Sekoita ja jätä työpöydälle marinoitumaan.

Sekoita keskenään stirfrykastikkeen ainekset.

Leikkaa sipuli lohkoiksi. Hienonna valkosipuli ja inkivääri.

Kuumenna tilkka öljyä wokissa. Lisää valkosipuli, inkivääri ja zechuan-pippuri. Paista hetken ja lisää sitten kantarellit ja ruskista. Lisää seuraavaksi sipulit ja paista. Pidä pannu koko ajan kuumana ja sekoita aineksia jatkuvasti. -Jos tuntuu, että kasvikset meinaavat kärähtää, laske lämpöä ja lorauta lusikallinen stirfrykastiketta.

Kun sipuleissa on väriä, mutta ne ovat vielä rapsakoita, kaada stirfrykastike wokkiin ja odota, että neste kiehahtaa. Lisää lihat ja paista koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on saostunut. Tarjoa heti nuudeleiden tai riisin kera.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s