Rubiinisalaatti

Pienenä jaksoin tuntikausia tutkia Valittujen Palojen maailmankartaston jalokiviaukeamaa. Suosikkini olivat akvamariini, zirkonia, sekä Afrikan Tähdestä tutut topaasi, smaragdi ja tietenkin rubiini.

Ensimmäiset omistamani jalokivet olivat couscousryyniäkin pienemmät rubiinit, jotka oli upotettu isän ostamiin korvakoruihin. Minulla oli myös samaan sarjaan kuluva sormus, mutta koruni olivat tuomittuja jäämään pian liian pieniksi, sillä olin silloin vasta yksivuotias.

Aikuisiällä minulla ei ole ollut mitään suhdetta jalokiviin, en nimittäin konttausiän jälkeen ole omistanut lainkaan dimangeja. Mutta minulla on edelleen sama maailmankartaston jalokiviaukeama ja se ei ole näiden vuosien jälkeen menettänyt lainkaan hohtoaan, vaikka onkin paperista.

Skannaa 48

Eilen kokkasin jotain, mikä näytti kasalta hiekkaa, jossa pilkotti rubiineja. Siitä myös tuli niin herkullista, että haluan ehdottomasti jakaa sen täällä.

IMG_8399

Rubiini tabbouleh-salaatti (6-10:lle)

Bulgursalaatteja on kahdentyyppisiä: niitä, joissa bulgur kypsennetään liottamalla kuumassa vedessä ja niitä, joissa ryynit huuhdellaan runsaassa kylmässä vedessä ja käytetään sellaisenaan. Jälkimmäisessä versiossa ryynit jäävät  rapsakoiksi, mutta yleensä bulgursalaatissa käytetty tomaatti ja sen hapokas mehu sekä sitruunamehu yhdessä pehmentävät bulguria, kun kaikki ainekset yhdistetään. Tällaiseen tapaan valmistettu bulgur mielestäni vaatii hetken tekeytymisen jääkaapissa ennen tarjoilua. Rubiiniversiossani ryynit kypsennetään kevyesti, sillä tässä ei ole kosteita ainesosia, jotka pehmentäisivät bulguria.

2 dl karkeaa bulguria (tai couscousia)

1 puntti persiljaa

½ punttia minttua

1 granaattiomena

1/2 dl säilöttyä sitruunaa

1 purkki artisokan sydämiä

½ punasipuli

kastike:

2 rkl oliiviöljyä

½ sitruunan mehu

1 tl sumacia

½ tl chiliä

suolaa

mustapippuria

Mittaa bulgur isoon kulhoon ja peitä kiehuvalla vedellä. Kelmuta ja anna hautua 10 min., valmistele sillä välin muut ainekset.

Nypi yrttien lehdet ja huuhtele ne kylmässä vedessä, valuta siivilässä. Suikaloi ohuesti säilötyt sitruunat, valutetut artisokansydämet sekä punasipuli. Yhdistä kulhossa. Silppua yrtit hienosti ja lisää muiden ainesten joukkoon. Mittaa sekaan mausteet ja sekoita.

Ota keskikokoinen kulho ja avaa granaattiomena veitsellä sen yläpuolella. Jatka kuorimista ja irroita hedelmän palasia kulhoon sitä mukaa, kun avaat jakuorit hedelmää. Poista kulhoon tippuneet, valkoiset kalvot ja muut roskat. Kun olet irroittanut kaikki granaattiomenan siemenet, voit yhdistää ne muihin aineksiin.

Valuta tabbouleh huolellisesti ja sekoita se yrttien, granaattiomenien ja kasvisten sekaan. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Laita tarjolle laakeaan vatiin.

(Huom! Jos käytät ruukkuyrttejä, varaa lehtipersiljaa neljä ruukkua ja valitse mintuksi vahva minttu, jota riittää yksi ruukku. Sanomattakin on selvää, että ruukkuyrteistä valmistettuna salaatista tulee aika arvokasta, joten kannattaa shopata yrttinsä alan liikkeistä, joista muutamia vinkkejä täällä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s