Kuninkaallista pääsiäistä

Karitsan potka on illallispöydässä varsin kuninkaallinen ruoka. Pitkään padassa muhinut murea potka on niin komea, ettei sille kelpaa pediksi ihan mitkä vaan lisukkeet, tarjoiluvadista nyt puhumattakaan.

Tänä pääsiäisenä tarjoan karitsan haudutettuna klassisesti punaviinissä. Lisukkeiksi kelpuutan vain parhaat kasvikset: kotimaista punakaalia, itse poimittuja mustatorvisieniä, Lapin puikulaperunoita, sekä ranskalaisia pieniä patasipuleita.

Näin täyteläistä pääruokaa ennen tarjoaisin alkupalaksi simppelin vihreän salaatin pähkinävinegretillä, jälkifiilistelyna raikasta pashaa ja pullon viilennettyä Vin Santoa. Rauhallista pääsiäistäja hyviä hetkiä perheen ja ystävien kanssa!


 

Kaalia, sipulia ja karitsan potkaa puikulaperunoiden kanssa

Karitsa1-1

4 karitsan potkaa

3 dl punaviiniä

n. 5 dl lihalientä

7 valkosipulin kynttä

300 g pieniä patasipuleita

1 dl kuivattuja mustatorvisieniä

1 laakerin lehti

oreganoa tai timjamia

1 tl fenkolin siemeniä

fariinisokeria

¼ osa punakaalia

 

600 g puikulaperunoita

oliiviöljyä, suolaa

 

esivalmistelut: 

Putsaa ensin karitsan potkat. Irroita lihaa kiertävä kalvo terävällä veitsellä. Putsaa luuta esiin potkan alaosasta (eli siitä osasta, johon päin lihas kapenee). Suolaa lihat. Putsaa myös sipulit leikkamalla napa ja kuorimalla ne. Suikaloi kaali.

valmistus: 

Kuumenna tilkka öljyä padassa. Ruskista karitsan potkat yksi kerrallaan joka sivulta, nosta sivuun. Ruskista seuraavaksi sipulit ja valkosipulin kynnet, nosta sivuun. Lisää pataan fenkolin siemenet, yrtit ja sokeri, freesaa hetken ja huuhtele lopuksi maut padan pohjasta kaatamalla punaviini pataan ja kiehauttamalla. Asettele potkat pataan luuosa ylöspäin, lisää sipulit ja kuivatut sienet lampaiden väliin (tai päälle, jos padassa on tosi tiivis tunnelma) ja kaada lopuksi päälle lihalientä niin, että potkien liha peittyy. Anna porista liedellä tai 175-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 1,5h.

Pese puikulaperunat ja puolita ne pituussuunnassa. Aseta potut leivinpellille ja pirskottele niille oliiviöljyä ja ripottele päälle suolaa. Laita perunat 185-asteiseen uuniin, kun lammas on valmista. Potut ovat valmiita noin vartissa, tai kun pinta on kauniin ruskeaa ja perunat kypsiä sisältä.

Nosta lampaat varovasti liemestä isolle lautaselle ja poimi liemestä myös kokonaisina säilyneet sipulit. Lisää suikaloitu kaali liemeen ja hauduta, kunnes kaali on pehmennyt, noin 15 min. Tarkista kaalimuhennoksen maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Annostele lautasille pediksi kaalia ja kaalin keskelle mureat potkat ja pehmeät sipulit. Viimeistele lorauksella padan lientä.

Karitsa3-1

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s