Kokonainen broileri

ja kuinka sillä ratkaistaan illallinen kolmeksi päiväksi

Silloin harvoin, kun tekee mieli syödä kanaa (tai suomalaisittain broileria), koitan tarttua kaupassa kokonaiseen broileriin. Vielä muutama vuosi sitten tämä vaati ennakkoon suunnittelua: kokonaisia broilereita sai vain pakastettuina, joten tipu piti ensin sulattaa vuorokauden ajan kylmässä. Nyt kun kotikokkaajat ovat vihdoin pyristelemässä eroon valmismarinoidusta lihasta ja pelkkien tylsien fileiden suosimisesta, on kauppojen broilerhyllyyn tullut valinnanvaraa: on paistileikkeita (broilerin luuton reisipala), marinoimattomia koipia sekä jopa kokonaisia, jääkaappikylmiä broilereita.

Vaikka omassa ruokakaupassa ei olisikaan vielä myynnissä kuin pakastebroilereita, kannattaa kokonaisen broilerin käsittely ottaa haltuun. Jos mielii syödä luomukanaa, on kokonainen broileri useimmiten ainoa vaihtoehto ja sitäpaitsi kahden hengen talous syö kokonaisesta broilerista kolme ateriaa.

Näin se tapahtuu:

PÄIVÄ 1: Kypsennä kana ja tee liemi.

Ota kokonainen broileri, huuhtele se ja kuivaa pinta talouspaperilla.

LIEDELLÄ:

1. Keitä broileri isossa kattilallisessa vettä, johon olet lisännyt mausteita ja liemivihanneksia (esim. korianterin juuria, tähtianista, inkivääriä, sipulia, valkosipulia, limenlehtiä ja porkkanaa, jos haluat valmistaa pho-liemen). 2. Kuori liemen pinnalle kertyv harmaa vaahto pois.

3. Kun kana on kypsää, nosta tipu liemestä ja siivilöi liemi. Kun kana on jäähtynyt revi siitä liha irti. Palauta luut puhtaaseen kattilaan ja kaada liemi mukaan, keitä vielä noin tunnin ajan.

tai

UUNISSA:

1. Suolaa broileri ja hiero pintaan tehosekoittimessa valmistettu mausteseos (jossa on esim. kuivattua chipotlechiliä, korianterin siemeniä, valkosipulia, fariinisokeria, limen mehua ja öljyä, jotta saat seuraavana päivänä meksikohenkisen keiton).

2. Paahda 200-asteisessa uunissa, kunnes kanan nahka on saanut kauniin rapean ja ruskean pinnan. Laske lämpöä 150:een asteeseen ja paista kana kypsäksi. Kanasta valuu kypsennyksen aikana mausteita ja rasvaa uunivuokaan ja se on hyvä juttu: jos mausteet kuitenkin tuntuvat kuivavan pannuun kiinni, voit lisätä pohjalle tilkan nestettä kesken paiston.

3. Kun kana on valmis, nosta se heti pihdeillä leikkuulaudalle. Kaada kuumaan uunivuokaan pari desiä kiehuvaa vettä ja raaputa vuoan pohjasta herkulliset maut ja mausteet veteen. Nyt sinulla on hyvä, mausteinen liemipohja!

SITTEN: Nyt voit jo valmistaa kanasta ensimmäisen aterian. Kuutioi kanan lihaa ja valmista siitä esimerkiksi kana-waldorfsalaattia tai sekoita sitä kermaviilin ja mausteiden kanssa ja tee täytettyjä currypatonkeja. Tai sitten voit repiä kanan suikaleiksi ja tehdä quesadilloja! Riippuen ruoasta, käytä kahden hengen ruokaan kolmasosa-puolet kypsästä kananlihasta.

Säilytä loput lihat jääkaapissa seuraavaan päivään saakka. Laita myös liemi kylmään yöksi.

PÄIVÄ 2: Tee elämäsi kanakeitto (sinulta menee siihen 10 minuuttia..)


 

MaissikeittoValmis_thumb.jpg

Kana-maissikeitto (4 annosta)

½ (meksikolaisilla mausteilla marinoitu) uunissa paahdettu kana + kanan siivilöity keitinliemi

+ n. ½ l vettä

2 sellerin vartta

2 porkkanaa, kuorittuna

½ sipuli

½ punainen chili

3 valkosipulin kynttä

1 prk makeaa maissia

1 tl korianterin siemeniä

Jos on kiire, etkä ehdi sulattaa/paistaa broileria alusta asti itse, voit toki ostaa kaupasta grillatun broilerin ja tehdä siitä quesadilloja, kanasalaattia tai yllä olevaa herkullista keittoa. Kaupan broilereissa on kuitenkin todella kova suola, joka voi tuntua keitossa aika jyrkältä muiden luonnollisten makujen rinnalla. Kokeile keittää ensin revittyä broileria viitisen minuuttia pelkässä vedessä, jotta suola laimenee ja on tasapainossa liemen kanssa, lisää sitten muut ainekset ja tee keitto ohjeen mukaan.

1 rkl tomaattipyrettä

sitruunamehua

suolaa, mustapippuria

tilkka öljyä

koristeluun: tuoretta korianteria

Suikaloi selleri ja sipuli, pilko porkkanat ja leikkaa valkosipuli ohuiksi lastuiksi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja freesaa siinä korianterinsiemeniä ja kasviksia. Kun ne ovat pehmenneet, lisää pataan kana, sen liemi ja sopivasti vettä, jotta liemen ja sattumien suhde on sopiva. Lisää jengiin vielä tomaattipyre ja kiehauta.

Keitä, kunnes porkkanat ovat juuri ja juuri kypsiä, noin 4 min., lisää sitten maissit ja keitä vielä hetken, jotta maissit lämpenevät. Tarkista nyt liemi ja lisää tarvittaessa suolaa. Mausta pippurilla ja lisää sitruunalohkosta vähän hapokkuutta. Tarjoa tuoreiden chilirenkaiden ja korianterin kanssa.


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s