Porkkanat valtasivat vihanneslokeroni

Sen lisäksi, että työni on antoisaa eikä yksikään päivä ole samanlainen, on plussana kuvauksista yli jääneet raaka-aineet. Kun väsyneenä purkaa settiä 15-tuntisen työpäivän päätteeksi, saa pientä iloa siitä, että seuraavina päivinä ei tarvitse käydä ruokakaupassa. Töistä saa aina jotain kotiinviemisiä.

Joskus työryhmän jäsenet saavat pullotolkulla kivennäisvettä, toisinaan taas ainekset viikonlopun ateriaan. Välillä jaettavaksi jää esimerkiksi rasiatolkulla margariinia, jolloin ne eivät suinkaan päädy kaikki omaan jääkaappiin, vaan niitä on hitaasti kuluvana hyödykkeenä parasta jakaa myös muillekin, kuten naapureille ja kavereille.

No tällä kertaa kotiin viemisiksi jäi sitten sateisessa metsässä rekvisiittana ollutta leipää sekä kolme kiloa porkkanaa. Kolme kiloa.

Porkkana1-1

Tekisinkö porkkanakeiton? En, liian tylsää. Paahtaisinko uunissa? Äh, sitten pitäisi käydä kaupassa ostamassa jotain paahdettujen porkkanoiden kylkeen… Mutta mitä löytyy aina kaapista? Risottoriisiä! Lisätään ruokaan kermaa ja  pekonia sekä porkkanaa, niin saadaan täydellinen sunnuntairisotto.

Aika moni uusi ruoka on tullut kehitettyä tästä samasta tenkkapootilanteesta. -Kaapissa on luonnoton määrä elintarvikkeita, jotka pitäisi saada jotenkin muutettua ruoaksi, mielellään vielä sellaiseksi, jota saa pakastettua tai tarjottua kavereille.

Tästä porkkanarisotosta tuli niin hyvää, että jaan sen kanssanne reseptin muodossa.

Porkkana2-1

Kermainen porkkanarisotto

10 kpl pieniä porkkanoita (n. 400 g)

½ appelsiini

1,5 dl kermaa

4 siivua pekonia

6 miniporkkanaa, pestynä

voita, oliiviöljyä

1 sipuli, hienonnettuna

3 valkosipulin kynttä, hienonnettuna

n. 3 dl risottoriisiä

1,5 dl valkoviiniä (tai loraus valkoviinietikkaa ja perään appelsiinimehua)

n. 1 l kanalientä (vaikka kuutiosta)

rakuunaa, timjamia tai salviaa

1 dl raastettua pecorinoa tai parmesania

suolaa, mustapippuria

Minulla ei sunnuntaina ollut kaapissa valkoviiniä (hei kenellä on?), joten korvasin sen puutteen lisäämällä riisiin lorauksen valkoviinietikkaa ja noin desin verran appelsiinimehua. Toimii hyvin esimerkiksi kasvisrisoton ja äyriäisrisoton pohjassa. Myös esimerkiksi skumpan jämiä tai kuivaa vermuttia on tullut käytettyä.

Kuori porkkanat ja heitä appelsiininpuolikkaan kanssa kattilalliseen suolattua vettä. Keitä kypsiksi. Soseuta hienoksi kerman kanssa.

Paista pekoni korkeareunaisessa pannussa rapeaksi, nosta sivuun. Lisää pannuun hyvin putsatut miniporkkanat ja paista rapeiksi pekoninrasvassa. Lisää tarvittaessa voita. Nosta porkkanat pois.

Lämmitä kanaliemi kasarissa. Lisää sipuli ja valkosipuli pannuun. Pehmennä hetken, lisää sitten risottoriisi ja paista, kunnes riisinjyvät kuullottuvat hieman. Lisää pannuun valkoviini ja anna imeytyä riiseihin. Lisää yrtit ja kauhallinen kanalientä. Hämmennä varovasti puukauhalla, kunnes neste on imeytynyt. Lisää lientä ja jatka näin, kunnes riisi on sopivan kypsää. Jos käytit varrellisia yrttejä, ongi ne tässä vaiheessa pois risotosta, ne ovat jo tehneet tehtävänsä ja antaneet makua ruokaan.

Käännä porkkanapyre risoton sekaan ja lisää raastettu juusto. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa miniporkkanat pituussuunnassa puoliksi ja silppua pekoni. Annostele risotto ja koristele miniporkkanoilla ja pekonilla.


 

Tästä reseptistä saa helposti vegeversion jättämällä pekonit pois ja käyttämällä kasvislientä. Tosin lisäisin itse silloin parmesanin määrää.

Entä mitä mä sitten teen vanhasta leivästä ja lopuista 2,6 kilosta porkkanoita? Korppuja ja porkkanahummusta? Pikkelöityjä porkkanoita? Leivitettyjä porkkanapihvejä? …

Mainokset

One Comment Add yours

  1. Sari sanoo:

    Oi, ihanaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s