Potka poikineen

 

Porsaan savupotkaa pitäisi olla aina pakastimessa – esim. minipotkia tai isommasta potkasta pieninä 100g kimpaleina pakastettuna. Kypsä potka on nimittäin loistava hätävara: se kestää nopean sulatuksen vaikkapa kuumassa vedessä ja sillä nostetaan kuivakaapin ainekset aivan uudelle levelille. Tästä perinneherkusta saa esimerkiksi carbonaran, huikean täyteläisen kinkkukiusauksen tai vielä parempaa: elämäsi parhaan savupotkakeiton.

 

Potkasoppa-1

Savupotkaminestrone

2 minipotkaa (esim. Lidlistä tai Vatajalta) tai 300 g savupotkaa

4 oksaa persiljaa

2 sellerin vartta

2 porkkanaa

½ punainen paprika

½ kesäkurpitsa

1 tölkki papuja

kokonaisia mustapippureita

1 rkl tomaattipyrettä

1/2 tl kuivattua timjamia

½ tl kuivattua oreganoa

2 L vettä

 

lopuksi: 

tarvittaessa suolaa, loraus etikkaa

3 dl keitettyä pastaa

 

Brunoisella tarkoitetaan tasaista kuutiota. Kyseessä ei ole mikään hifistely tai pelkkä esteettinen kikka, vaan keittoa syödessä on minusta vaan yksinkertaisesti mukavampaa, kun lusikassa olevat ainekset ovat kaikki tasapainossa toistensa kanssa. Ja mitä tulee siihen estetiikkaan, näyttäähän ruoka nyt vaan hekullisemmalta, kun siitä välittyy rakkaus raaka-aineisiin ja huolella tekeminen! Kuutioiden millintarkan hiomisen voi jättää finediningkokeille, kotona riittää, että ainekset ovat suht samaa kokoa.

Mittaa vesi soppakattilaan ja lisää potkat sekä persiljan oksien varret, säästä lehdet viimeistelyyn. Kiehauta ja anna keittyä hiljalleen noin 20 min. tai kunnes liha on pehmennyt ja irtoaa helposti luusta. Valmistele ja kerää sillä välin muut ainekset.

Leikkaa porkkanat, sellerinvarret, kesäkurpitsa ja paprika 0,5cm brunoiseksi.Valuta pavut.

Nosta possut liemestä ja jäähdytä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. Heitä pois persiljan oksat. Siisti potkat ja poista luut ja jänteet. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Palauta lihat liemeen ja lisää loputkin ainekset kesäkurpitsaa lukuunottamatta. Keitä pari minuuttia, lisää kesäkurpitsat ja keitä, kunnes kaikki veget ovat kypsiä. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa.

Annostele pastaa lautasten pohjalle ja kaada päälle kuumaa keittoa. Koristele persiljasilpulla.

Aina, kun teet minestronekeittoa tai muuta keittoa, jossa on ruokaisuutta lisäämässä pastaa, keitetään ne erikseen suolatussa vedessä ja lisätään keittoon vasta tarjoiluvaiheessa. Vaikka olisikin nerokasta keittää pasta keitossa ja antaa sen imeä itseensä upeita makuja, niin jos keittoa jää yli, on se seuraavana päivänä lämmitettäessä täynnä ikäviä, lilluvia yliturvonneita vehnäknöllejä. Lisäksi illalla jääkaappiin laittamasi keitto saattaa olla tällöin seuraavana päivänä kiinteää pataa. Sama pätee riisiin ja ohraan. Jos viet evääksi töihin pastasoppaa, keitä pastat edellisenä päivänä ja pakkaa erikseen. Sekoita pasta keittoon ennen mikroon laittamista.

Potkasoppa2-2

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s