Rullaruoka deluxe

Kaalikääryle on talviklassikko ja mitä parhain valmistaa sunnuntaina, kun uusi työviikko häämöttää edessä. Kaalikääryleistä jÄÄ aina töihin vietäviksi ja ne kestävät hyvin kuljetusta eiVÄTKÄ ole moksiskaan vaikka ne lämmittäisi mikrossa.

Kaaliin voi kääriä paljon muutakin kuin jauhelihaa, esimerkiksi sienet ja pieniksi kuutioidut juurekset toimivat hyvin. Kokeile myös eri ryynejä, kuten tattarisuurimoita tai täysjyväspelttiä. Harvoin kuitenkaan tulee ajateltua, että kaalikääryleet voisivat myös olla oiva tapa hyödyntää jääkaapin jämät.

Kaalikääryle-1

Minulla kävi viime viikolla niin, että jääkaappi pullisteli mitä ihmeellisimpiä aineksia, jotka piti jotenkin koota yhdeksi toimivaksi ruoaksi. Venytin ainesten säilyvyyttä viikon mittaan, aina vartin per ilta. -Uuni on siitä voittamaton kodinkone, että se tekee ruoanlaitosta melko passiivista ja sillä saa monelle raaka-aineelle lisäaikaa.

Ensiksi oli kilo sipuleita, jotka alkoivat näyttämään siltä että ne versovat kohta ja joita en mitenkään ehtisi syömään ennen niiden huonoksi menemistä. Joten laitoin ne töistä tultuani uuniin tunniksi voin ja fariinisokerin kanssa paahtumaan. Vanhoista sipuleista tuli puoli litraa tummanruskeaa ja pehmeää karamellisipulia, jonka voisin käyttää esimerkiksi pataruoan tai keiton pohjana.

Sitten oli 600 g pala possun kylkeä, joka jäi yli ruokakuvauksista. Kyljessä oli vaatimattomasti lihaa, joten siitä ei olisi saanut illalliseksi ylikypsää kylkeä, mutta se olisi täydellinen mausteena johonkin ruokaan. Hieroin kylkeen suolaa ja mausteita ja paahdoin uunissa rapeaksi ja pehmeäksi. Kypsän possun nostin lautaselle jäähtymään ja liemen siivilöin talteen ja laitoin sen jäähdyttyä jääkaappiin (teen aina liemelle loppujäähdytyksen jääkaapissa, näin rasva nousee pintaan ja sen saa kuorittua helposti lusikalla, jos on kiire, voi liemen laittaa myös pakastimeen). Kyljen silppusin pienenpieneksi hakkelukseksi ja laitoin myös jääkaappiin odottamaan seuraavaa iltaa.

Kolmantena iltana toin taas töistä tuliaisia, tällä kertaa yli jääneen savoijinkaalin ja niin suunnitelma oli syntynyt! Kaupasta piti ainoastaan hakea jauhelihaa ja muutaman tunnin päästä söisimme kaalikääryleitä.  Kirjasin ylös kaalikääryleitteni reseptin, sillä kun käärin jauhelihasta, ylikypsästä kyljestä ja karamellisipuleista tehdyn täytteen kaaliin ja paahdoin uunissa, tuli tästä käärylesatsistani paras koskaan tekemäni! Ja mikä ihaninta, tätä herkkua riitti kolmelle perättäiselle päivälle..

Kaalikääryle-4

Totuus on, että en olisi koskaan lähtenyt tekemään kaalikääryleitä näin monimutkaisesti, jos jääkaapissani ei olisi jo ollut karamellisipulia ja kypsää possunkylkeä. Eihän kukaan jaksa tehdä kaikkia näitä työvaiheita yhdessä illassa! Mutta aloin ajattelemaan kaalikääryleen anatomiaa. Mikä tekee kaalikääryleestä kaalikääryleen ja miksi en ole koskaan venyttänyt sen konseptia?

Kaalikääryle on kaali + raaka liha + ryynit tiiviisti uunivuokaan ladottuina rullina. Mutta mitä kaikkea muuta niihin voikaan lisätä? Erilaisten kaalikääryleiden ei todellakaan tarvitse olla niin monivaiheisia, kuin omat fiinit kääryleeni. Sopiva ja toimiva suhde on 600 g lihaa yhtä kaalia kohden ja n. 2 dl kypsää riisiä/ryyniä, ja näiden lisäksi vain oma mielikuvitus (ja jääkaapin aarteet) ovat vain rajana.

Kolme tapaa maustaa kaalikääryleet:

  • kevätsipulia, tilliä & pinjansiemeniä, uunivuokaan sitruunaviipaleita
  • tiristettyä pekonia, paistettuja sieniä & ranskankermaa, tarjoiluun mustaherukkahyytelöä
  • lehtipersiljaa, kuivattuja aprikooseja & pistaaseja, riisin sijasta kääryleisiin bulguria

(En ole kyllä näitä testannut, mutta nämä makuyhdistelmät eivät voi olla toimimattakaan jauhelihan ja kaalin kera.)

Raaka jauheliha on olennainen osa kaalikääryleitä – raaka jauheliha sitoo kypsyessään kaikki ainekset toisiinsa ja tekee kääryleistä tiiviitä ja pitävät ne koossa. Valitsin naudan vähärasvaisen jauhelihan, sillä possun kylkihakkeluksesta tulisi kääryleisiin yllin kyllin rasvaa ja pehmeyttä. Lihasta voi korvata kolmasosan esim. pekonilla tai ylikypsällä kyljellä ja sieniä/pähkinöitä tai muita aineksia lisäisin 600 grammaan 1-2 dl. Käytä sika-nautajauhelihaa, jos seoksessa ei ole pekonia tai possunkylkeä.

Fiinit kaalikäärylerullani saivat klassisen reseptin tuntumaan helpolta ja nopealta, joten ehkä ensi kerralla jätän väliin kyljen tiristyket ja sipulien karamellisoinnit, mutta olen aivan varma, että jauhelihaseokseeni hyppää kaapista jotain uutta. Ehkä sitten niitä pistaaseja ja aprikooseja?

Kaalikääryle-3

Fiinit Kaalikääryleet

Karamellisipuli:
  • 1 kg sipulia
  • 50 g voita
  • 2 rkl fariinisokeria

Kuori ja puolita sipulit pituussuunnassa ja aseta uunivuokaan. Paloittele voi sekaan ja ripottele päälle sokeri. Paahda 180-asteisessa uunissa noin 1h tai kunnes sipulit ovat pehmenneet ja ruskistuneet. Sekoita sipuleita pari kertaa paiston aikana.

Jäähdytä ja kaada liemineen kulhoon myöhempää käyttöä varten.

Possunkylki:
  • 600 g possun kylkeä
  • mausteseos: zechuanpippureita, korianterinsiemeniö, kuminaa, fenkolia
  • 2 tl suolaa
  • 1 porkkana ja 1 sipuli
  • 1 laakerinlehti
  • mustapippureita

Jauha mausteet morttelissa. Leikkaa possun rasvaan tiheä ristikko n. 2 mm. syviä viiltoja ja hiero mausteet ja suola niihin. Aseta uunivuokaan rasvapuoli ylöspäin ja täytä vedellä niin, että possusta jää kolme senttiä veden pinnan yläpuolelle. Lisää paloiteltu porkkana ja sipuli sekä mausteet. Paahda 250-asteisen uunin grillivastusten alla kunnes rasva on rapeaa ja kullanväristä ja laske sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä kunnes liha ja rasva on pehmeää ja hajoaa kun siihen työntää haarukan (noin 2h).

Kun liha on kypsää, nosta se uunivuoasta lautaselle jäähtymään ja siivilöi liemi talteen. Laita jäähtynyt liemi vielä jääkaappiin (tai pakastimeen, jos teet kääryleet samana päivänä). Kuori pinnalle jähmettynyt rasva pois ennen liemen käyttöä. Murjo possun kylki isolla veitsellä pieneksi hakkelukseksi.

 Kääryleet:
  • 1 iso kaali
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 1 dl puuroriisiä
  • possun kylkihakkelusta
  • n. 3 dl karamellisipulia
  • kaalin keitinlientä
  • possun siivilöity ja rasvasta kuorittu liemi

Poista kaalista kanta ja irroita varovasti siitä kaalinlehtiä, kunnes jäljelle jää noin sitruunan kokoinen sisus. -Sisimmät lehdet ovat niin ohuita ja pieniä, ettei niistä ole kääryleiksi. Kuumenna iso kattilallinen vettä ja laita kaalin sisus veteen antamaan makua. Lisää vielä suolaa. Keitä lehdet muutama kerrallaan kiehuvassa vedessä vähän pehmeämmiksi, noin 1 min. Nosta pihdeillä siivilään jäähtymään. Kun kaikki kaalinlehdet on keitetty, jätä kaalien keittoliemi keittymään hiljalleen kasaan. Ohenna isoimpien lehtien lehtiruoteja terävällä veitsellä ja kasaa kaikki lehdet valmiiksi kokoamista varten.

Keitä riisi mittaamalla riisin sekaan 2,5 dl kaalien keitinvettä. Kiehauta, alenna lämpöä ja hauduta kypsäksi kaannen alla. Lisää tarvittaessa lientä.

Yhdistä jauheliha, possun kylki ja veitsellä hienonnettu karamellisipuli kulhossa tasaiseksi seokseksi. Lisää jäähtynyt riisi. Kääri täyte kaaleihin ja pakkaa kääryleet tiiviisti uunivuokaan. Lusikoi päälle kaalien keitinlientä ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 min. tai kunnes kääryleet ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. Lusikoi pari kertaa paiston aikana lientä vuoan pohjasta kääryleiden päällem jotta ne pysyvät kosteina.

Anna kääryleiden vetäytyä paiston jälkeen vartin verran (älä huoli, ne pysyvät kyllä kuumina!). Lämmitä sillä välin possun keitinliemi. Liemi on näiden superkääryleiden kastike ja valutetaan lautasella kääryleille ennen puolukkahillon lisäämistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s