Kotisnägäri

IDEOITA KADULTA

Innostuin häämatkalla uudestaan katuruoasta ja reissusta tuli poimittua muutama idea, jotka löivät viikonloppuna kättä suomalaisen yöruokaklassikon, lihiksen kanssa.

Katuruoan viehätys minulle on siinä, että siinä ei ole muita sääntöjä kuin että sen pitää olla nopea valmistaa, siinä pitää olla vähän tuhdimmin energiaa ja sen syöminen onnistuu vaikka kävellessä. Eli kaikkia ideoita, kulttuureita ja raaka-aineita saa sekoittaa!

Kambodzassa herkuttelimme hotellihuoneemme terassilla kadulta hakemallamme kahden euron illallisella, johon sisältyi a la minute valmistettu papaijasalaatti, paistettua maissia, grillattuja lihapulla- ja tofuvartaita, paistettua nuudelia naudanlihan ja paistetun kananmunan kera. Lisämausteet, kuten tuore korianteri, lime ja chilikastike pakattiin mukaan pienessä karkkipussissa.

Maissi-1
Kambodzalaista katuruokaa

Löysin reissussa uudestaan yhden aasian keittiön suosikeistani, larbin. En ole koskaan ollut sen syntymaassa Laosissa tai syönyt sitä Thaimaassa, jossa larb on monella ruokalistalla, mutta suomessa sitä on tullut tilattua thaikkulassa ja valmistettua kotona – joskaan en koskaan ole tutustunut siihen miten se autenttisesti tehdään, vaan olen aina soveltanut saatavilla olevien ainesten mukaan.

Larbin lisäksi rakastuin Kambodzassa kadulla syömääni paistettuun maissiin, jossa on kuivattuja rapuja ja kevätsipulia. Nopea ruoka, joka valmistuu helposti saatavilla olevista aineksista, myös suomessa. Kambodzan pääkaupungin Phnom Penhin kaduilla myytiin siellä täällä höyrytettyä maissia ja popcornia ja muutamat kärryt olivat erikoistuneet tähän ruokaan. Seurasin paistetun maissin valmistusta ja sikäli mitä aineksia tunnistin, saatoin tehdä siitä perässä seuraavan reseptin.

Kaalikääryle-1

Larb ja paistettu maissi hyppäsivät mielessäni yhteen johonkin syötävään taskuun. Kuoreksi sopisi esimerkiksi pitaleipä tai briossi, mutta miten olisi ihan klassinen lihis? Tai vielä parempaa: rasvasämpylä, eli lihis ilman lihaa! Miksei tällaista ruokaa voisi syödä Helsingissäkin öisin?

Päätin viikonloppuna ryhtyä tuumasta toimeen ja pistin kotona pystyyn snägäripiknikin.

Maissiii-2-2

En löytänyt kaupasta pelkkiä rasvasämpylöitä, joten snägärikokeilustani tuli lihistä lihalla.

Ja koska aina pitää olla myös rehuja – ja olisi aika, että kotimaisissakin snägäreissä tajuttaisiin tämä – silppusin punasipulia ja tein tuoreesta kaalista coleslawn, jonka maustoin Gochujang-chilitahnalla.

Kaikista näistä herkuista syntyi uusi ruoka, mikä edustaa minulle snägäriruoan henkeä: helposti saatavista aineksista tehtyjä komponentteja, uusia kreisejä yhdistelmiä ja ruokia, jotka saavat yökyöpelit hyvälle tuulelle.

Oman uuden snägäriruokani katoin lattialle piknikiksi ja söimme sen päivällä, emme yöllä. Miehen mielestä kaksi lihaa oli liikaa (!) ja kuorena toimisi joku lihistä miedompi, minusta yhdistelmä toimi oikein hyvin, mutta ehkä ensi kerralla teen lihikseni itse ja leivon larbin suoraan lihisten sisälle.

 

Maissiii-2

Laos-Kambodza-Korea-Lappeenrantapläjäys

(4 lihistä)

paistettu maissi
  • 1 purkki maissia (tai kesällä 3 tähkää tuoretta, keitettyä maissia)
  • 1 kevätsipulin varsi
  • 1 rkl kuivattuja rapuja
  • 2 tl osterikastiketta
  • 2 tl kondensoitua maitoa (tai 1 rkl punaista maitoa)
  • voita tai rypsiöljyä paistamiseen

Kuumenna rasva wokissa tai korkeareunaisessa pannussa. Lisää kuivatut ravut ja paista kunnes ne alkavat tuoksumaan. Lisää maissi ja paista kuumaksi. Mausta osterikastikkeella ja kondensoidulla maidolla, paistele vielä hetken ja lisää kevätsipulit.

korealainen coleslaw
  • ¼ osa valkokaalia
  • 3 rkl majoneesia
  • 1 rkl etikkaa (esim. riisiviinaetikkaa)
  • 1 tl seesamiöljyä
  • ripaus sokeria
  • 1 rkl gochujangtahnaa

Suikaloi kaali ohueksi. Lisää loput aineksista ja murjo, kunnes kaikki ainekset on sekoittuneet hyvin.

Larb
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 1 rkl osterikastiketta (tai kalakastiketta)
  • 2 tl sokeria (kookos- tai palmu-)
  • 1 dl tuoreita yrttejä, kuten minttua, thaibasilikaa, ja/tai korianteria
  • limeä
  • rypsiöljyä paistamiseen

Hienonna valkosipulit ja inkivääri. Kuumenna tilkka öljyä wokissa ja lisää jauheliha. Paista rapeaksi. Lisää valkosipuli ja inkivääri ja paista kuumiksi, lisää mausteet, purista päälle vähän limen mehua, sekoita ja tarkista maku.

Lisäksi:
  • 4 lihistä (tai rasvasämpylää)
  • punasipulia renkaina
  • tuoreita yrttejä, kuten minttua, korianteria tai thaibasilikaa

Kokoa lihikset täyttämällä ne larb-lihalla, paistetulla maissilla ja lisäämällä reilusti korealaista coleslawta. Kata punasipulit, rehut ja yli jääneet täytteet pöytään.

Maissiii3-2

Mainokset

One Comment Lisää omasi

  1. Huli sanoo:

    Paistettua maissia tarttee kokeilla kotona! Sitä voisi hyvin syödä vaikka salaattina liharuoan kaverina. Kiitos vinkistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s