Lammaspitat eli parasta pääsiäisen tähderuokaa

Tänä vuonna pääsiäinen ei eronnut meillä paljoa perus viikonloppuvapaasta. Emme valmistautuneet pääsiäiseen mitenkään, hankkineet suklaamunia tai miettineet erikseen mitä söisimme. Otimme vapaat nukkumisen ja verkkareissa löhöilyn kannalta ja se oli tähän väliin mainio ratkaisu. Söimme pitkän viikonlopun aikana mm. pizzaa, lihapullapastaa, linssisalaattia ja munakasta. Ainoa nauttimani perinteinen pääsiäisruoka oli synttärijuhlilla syöty pieni kulhollinen mämmiä, joten meillä ei ollut jääkaapissa perinteisen pääsiäisen jälkeen sieltä tavallisesti löytyviä paahdettuja vihanneksia, lammasta, kastikkeita tai jälkkäreitä.

Pipsan ja minun Ruokatunti-radio-ohjelman pääsiäispyhien jakson aiheena oli pääsiäisjämien hyödyntäminen ja omat pääsiäisperinteemme. Ennalta nauhoitettua ohjelmaamme kuunnellessani tuli sittenkin vähän haikea olo siitä että tämä pääsiäinen meni kotona luuhatessa, vaikka lepo tulikin tarpeeseen. Miksi meidän jääkaapissa ei ole puoliksi syötyä pashaa, jota voisi nyt närppiä?! Ja vanhempieni karitsan kokonainen viulu on aina ollut pääsiäisen kohokohtia..

Mutta minultapa löytyikin kaapista pari viikkoa sitten ostamani Lidlin valmiiksi kypsytetty Lamb Shank, jota olin halunnut kokeilla. Kaivamalla jääkaapista ja pakastimestani viikonlopun jämiä minulla olikin yhtäkkiä ainekset lammaspitoihin, nam!

Löysin Lamb shankin lisäksi:

  • kolme pakastettua raakaa pizzataikinapullaa perjantailta
  • 4 dl pizzojen tomaattikastiketta perjantailta
  • turkkilaista jogurttia
  • kellastunutta lehtipersiljaa viime viikolta, sekalaisia vihanneksia, minttua ja Labneh-juustoa

Näistä aineksista sain aikaiseksi rapeaa revittyä lammasta, tzatzikin ja pitaleivät tykötarpeineen.

Itse ruoan valmistus pullien sulamisen jälkeen kesti 20 minuuttia – tähderuokien yksi hyvä puoli on se, että usein ruoan loihtiminen niistä on supernopeaa, kun esivalmistelut on tehty valmiiksi.

Pizzapullien sulatus jääkaapissa kesti seitsemän tuntia, huoneenlämmössä voisin veikata sulamisajaksi kolmea tuntia. Lamb Shank on 450 gramman paketti, siitä riitti lihaa neljään pieneen pitaleipään tai kahteen-kolmeen isoon. Tomaattikastikkeen olin valmistanut perjantaina kaikista jämistä keittämällä kasaan tomaattipyrettä, vettä, mausteita, ylikypsiä tomaatteja ja tomaattimurskaa.

Tee näin:

  • Laita uuni lämpiämään 200-asteiseksi. Avaa Lamb Shank  paketti, revi liha irti luusta, poista jänteet. Revi isompia lihanpaloja pienemmiksi. Laita lammas liemineen kylmälle pannulle ja lämmitä ihan kuumaksi. Ripottele päälle kuivia mausteita, esimerkiksi savupaprikaa, provencen yrttejä, salviaa, kurkumaa, juustokuminaa. Paahda pannulla välillä käännellen  kunnes kaikki neste on haihtunut ja liha alkaa rapeutumaan ripirapeaksi.
  • Tee lihan paistuessa tzatziki: laita jogurttia jasuikaloitua kurkkua kulhoon, raasta sekaan hieman valkosipulia ja mausta suolalla, mustapippurilla ja juustokuminalla. Lisää halutessasi yrttejä (hienonsin kellastuneet persiljat).
  • Muotoile pizzapullista mandariinin kokoisia palloja ja paina ne 0,5-1cm paksuiksi lituskoiksi ja paista uunin
    keskiosassa noin 10 minuuuttia tai kunnes pitat turpoavat ja alkavat ottamaan hieman kullankeltaista väriä.
  • Puolita kuumat pitaleivät ja täytä. Syö heti.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s