Aivan pellolla! 7 vinkkiä, miten järjestät onnistuneet (pelto)juhlat

Kaikenmaailman kinkereissä sitä on tullut oltua ja monenmoisissa olen ollut järjestäjänäkin, mutta koskaan en ole istunut 70 muun vieraan kanssa keskelle hämäläistä peltoa katetun pöydän ääressä nauttimassa illallista pitkän kaavan mukaan.

Heinäkuun viimeisenä sunnuntaina juhlittiin ystäväni Pipsan syntymäpäiväjuhlia ja sankaria juhlistamaan saapui ystäviä ympäri Suomen ja jopa rapakon takaa. Juhlapaikkana oli hänen miehensä perheen tila. Pukukoodina oli ’glitteriä, glamouria ja kumisaappaat’, pähkinänkuoressa siis fabylöösinä pellolla. Aurinko paahtoi, juoma oli kylmää ja ruoka taivaallista. Ilta huipentui livemusaan vanhojen aittojen keskellä ja yöksi jääneet vieraat kömpivät vasta aamun sarastaessa majapaikaksi pystytettyyn jurttaan. 

Kesän juhlat alkavat olemaan takanapäin, mutta moni jo suunnittelee ensi vuoden isoja juhlia. Miksei jopa hääillallista voisi nauttia pellolla?

Peltojuhlien ei toki tarvitse olla valtavat, vaan ihanan illallisen voi kattaa ihan pienellekin porukalle. Peltoillallinen vaatii hyvät järjestelyt, mutta näillä vinkeillä järjestät ensi kesänä bileet pellossa. Samat vinkit pätevät, oli sitten kyseessä 10 tai 100 hengen pippalot, pellolla tai pirtissä, joten ota tästä neuvot talteen juhlien järjestämiseen. 

1. Ruoka

Kun järjestää ikimuistoiset juhlat, voi olla paikallaan kerrankin heittää essu keittiönnurkkaan ja nauttia muiden tekemästä ruuasta.

Jos päädyt tähän, lähetä hyvissä ajoin tarjouspyynnöt cateringyrityksille. Tarjouspyynnössä olisi hyvä olla henkilömäärä, juhlapaikka, summittainen aikataulu illan kulusta, toiveet ruuan suhteen sekä ennen kaikkea ruokaan varattu budjetti. Budjetti auttaa cateringyritystä hahmottamaan kohtaako toiveesi heidän tarjoaman paketin kanssa. Muista mainita mikäli tarvitset myös astiat. ’Peltocatering’ vaatii erikoisjärjestelyjä, joten ole ajoissa liikenteessä, jotta sopiva, seikkailumieltä omaava cateringyritys löytyy ja ruuan ja järjestelyjen suunnitteluun on riittävästi aikaa. 

Isoissa juhlissa on hyvä miettiä haluaako buffetin tai kenties ruuat jaettuna vadeittain pöytiin. Itse suosin jälkimmäistä: silloin vieraiden ei tarvitse pomppia edes takas buffan ja pöydän väliä ja kaikki syövät suunnilleen samaan aikaan.

2. Jäät & kylmäsäilytys

Osta jäät aina valmiina. Tänä kesänä helle yllätti monet juhlijat ja kaupoista sai turhaan etsiä valmiita jääpaloja, paikoitellen markettien pakastimet ammottivat tyhjyyttään. Varaudu tekemällä jäätilaus etukäteen ja jos on isosta määrästä kyse, kannattaa säästää omia organisointihermojaan ja tilata myös jäiden kuljetus. Itse käytän Karhujäätä.

Jos juhlat ovat isot, vuokraa pari jääkaappia, sillä kylmäsäilytystilaa ei ole koskaan liikaa ja juomat ja ruuat on hyvä pitää erillään. Näitä voi kysyä esimerkiksi telttavuokraamoista. Jos juhlat ovat keskellä kesää, varaa jääkaapit hyvissä ajoin, sillä ne voivat olla suosituimpina juhlaviikonloppuina kiven alla.

3. Astiat & kalusto

Panosta astioihin. Kaunis kattaus viinilaseineen saa melkein minkä tahansa vajan elävöitettyä juhlavaksi. Tämä oli asia, jossa en halunnut säästää häissämmekään ja otimme asiat vuokraamosta, joka kuljetti astiat juhlapaikalle valmiissa astiapakeissa, puhtaina ja kiillotettuina. Vuokra-astioissa on myös se plussa, että ne voi palauttaa likaisina, joka on selvää hermojen ja ajan säästämistä. Jubileen sivuilla on mainio astiavuokraussivusto, johon voi tehdä netissä tilauksen, ja johon päivittyy koko ajan reaaliaikainen vuokrakorin hinta, joka helpottaa myös budjetointia. 

Jos juhlissa tarvittavat astiat saa kasaan sukulaisilta ja ystäviltä, se on tietenkin mainio vaihtoehto. Mutta jos lainaaminen edellyttää paljon ajelua ympäriinsä, jotta saa tarvittavan määrän kasaan (eikä pidä unohtaa, että laina-astiat tulee tiskata), kannattaa vielä kerran miettiä onko vaiva sen arvoista. -Olisiko sinulle tai juhlien järjestelyissä auttaville ystäville jotain tähdellisempää tekemistä? Ja niin paljon kuin houkuttaakin ostaa kaupasta 30 kpl edullisia skumppalaseja ’koska ne maksoi vaan euron kappaleelta’, mieti, tarvitsetko niitä laseja oikeasti niin usein, että niitä kannattaa säilöä kellarissa, saatika valmistaa jossain tehtaassa toisella puolella maailmaa yksiä kinkereitä varten.

Muista myös miettiä ruokailuastioiden lisäksi vesikannut ja tarjoiluastiat. Varaa viinilaseja 1,5 x määrä vieraisiin nähden, jos juhlat jatkuvat vielä illallisen jälkeen: laseja menee rikki, vieraat unohtavat niitä pöytiin ja ikkunalaudoille, yksi lasi / vieras ei vaan koskaan riitä. 

Astiavuokraamoista saa myös pöytiä ja tuoleja, tai voit tilata ne esimerkisi Cosa Nostra Crewlta, joka on erikoistunut tapahtumarakennukseen. 

4. Tarjoilijat

Cateringyrityksen kautta saa tarjouksen tarjoilijoista ja yleensä cateringfirmoilla on omat luottotyypit, jotka tuntevat menun ja yrityksen käytännöt. Jos kuitenkin haluat palkata omat tarjoilijat, mieti kuka heistä on päävastuussa siitä, mitä tehdään ja missä järjestyksessä, jotta sinun ei tarvitse olla jakamassa tehtäviä ja huolehtimassa aikataulusta.

1 tarjoilija / 30 vierasta on hyvä määrä, silloin homma pyörii kuin vettä vaan.

5. Koristelu & kukat

Kauniin juhlapöydän saa ilman askarteluakin, kun miettii astiat, lasit ja kukat pöytiin. Pöytäliina tekee juhlan tunnun ja kimppu kedon kukkia on usein kaikki mitä tarvitset kattauksen, ruuan ja hyvien ystävien lisäksi. 

Vuokraamojen pöytäliinat ovat järjestäen valkoisia, joten jos valkoinen ei ole juttusi, hanki pakka jotain kuviollista puuvillakangasta, jossa viinifläkit ja kesäheinien höttöset eivät haittaa. Pipsan juhlissa kankaana oli Vimma companyn sinivalkoraidallinen kangas. Myös eriparipöytäliinat näyttävät hauskalta keskellä peltoa.

6. Sateensuoja

Mieti varasuunnitelma huonolle säälle, joko teltta tai sisätila. Kysy harrastusseuralta tai seurakunnalta telttaa lainaan tai vuokralle. Sitten vaan sormia ristiin, että sää suosii! 

7. Kutsut

Pipsan juhlien kutsut tulivat Paperless Post -nettisivuston kautta sähköisenä. Saman sivuston kautta onnistui ilmoittautuminen juhliin ja kaikki tiedot osoitteineen ja saapumisohjeineen löytyivät saman linkin takaa. Pipsa itse pystyi reaaliaikaisesti näkemään ilmoittautuneet ja lähettämään muistutukset niille, jotka eivät olleet vastanneet kutsuun. 

Lähetä kutsu noin 2 kuukautta aiemmin, etenkin kesän kynnyksellä ja aseta myös deadline kutsuun vastaamiselle, jonka jälkeen sinun on helppo vielä tarkistaa henkilökohtaisesti ilmoittamatta jättäneet vieraat läpi. Muista kertoa kutsussa juhlan luonne ja varaa hellehattuja ja kumppareita tai crocseja niille vieraille, jotka eivät ole muistaneet varautua juhlaan.

Ja lopuksi tärkein vinkki, jonka annan kaikille isoja juhlia järjestäville: tee juhlistasi sinun näköiset, ja kun päivä tulee, nosta kädet ilmaan ja nauti. Kun juhlat on suunniteltu ja polkaistu käyntiin, et voi enää tehdä mitään ja pitää vaan antaa illan viedä. Ota yllätykset avosylin vastaan ja nauti kaikesta mitä ympärilläsi tapahtuu! 

2 Comments Lisää omasi

  1. Vierailija sanoo:

    Aivan mahtavan näköiset pippalot!

  2. Meri-Tuuli sanoo:

    Siis nämä olivat kyllä vuosisadan bileet! Aivan Pipsan näköisen ja tuntuiset juhlat, joita tullaan muistelemaan pitkään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s