Paimenen piiras on ihana uuniruoka – oman lapsuuteni yksi suosikeista on lohturuokaa parhaimmillaan

Sunnuntai alkoi luvallisella pommiin nukkumisella – oli minun vuoroni jäädä vällyjen väliin, kun mies otti kopin lapsen viihdyttämisestä. Vaikka mun päällä käytiin pomppimassa ja muistan hämärästi unen läpi että mua tökittiin naamaan dinosauruslelulla, sain makeat unet ja heräsin vasta varttia vaille yksitoista. Joten aamiaisen valmistamisen sijasta ryhdyin herättyäni lounaan kokkaamiseen. 

Lounaan valmistaminen olikin helppo nakki, kun kurkkasin jääkaappiin ja otin päivän ekan kahvin kanssa tuumaustauon. Jääkaapista löytyi pieni kulhollinen perunamuusia, jota söimme torstaina kalapuikkojen kera, sekä puoli pataa linssimuhennosta perjantain työkeikalta. Siinähän oli ainekset Shepherd’s Pien kasvisversioon!

Shepherd’s Pie, eli paimenen piiras, tehdään perinteisti karitsanjauhelihasta, mutta vegeversion voi tehdä esimerkiksi soijarouheella tai linsseillä – olenpa joskus jopa tehnyt oikein onnistuneen verision nyhtökaurasta ja punajuuresta. Tämä ruoka on yksi omia suosikkejani jo lapsuudesta, ja olin varma, että myös Alfred tykästyisi tähän! 

Ja näin se syntyy: 

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen grillivastuksin. 
  2. Lämmitä perunamuusi ja jatka sitä maidolla tai vedellä, jotta saat sileän ja valuvan perunamuusin. Jos muusia on kovin vähän, voit jatkaa sitä pakastetulla valmiilla perunamuusilla tai keittämällä ja soseuttamalla joukkoon esimerkiksi porkkanaa tai bataattia. Mausta suolalla. 
  3. Lämmitä linssipata ja levitä se uunivuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. 
  4. Lusikoi päälle perunamuusi ja tee haarukalla muusin pintaan raitakuvio. 
  5. Paista vuokaa uunissa 10–15 minuuttia, tai kunnes vuoan pinta on kauniisti ruskistunut. 

Alla on minun Pataruokaa -keittokirjani linssipadan resepti, jos takataskussa ei ole sopivaa reseptiä. Tämä on täyteläinen ja ihanan rustiikki pata, joka valmistetaan beluga- tai puylinsseistä. Toki muutkin linssipadat käyvät, mutta välttäisin ainakin rikotuista keltaisista tai oranssista linsseistä tehtyä pataa tässä ruoassa, sillä näillä linsseillä valmistettu pata tuppaa olemaan aika muusinen, jolloin linsseistä ei ole sopivaa kontrastia silkkiselle perunamuusille.

Linssipatani reseptissä on maa-artisokat, jotka ovat ihania tämän padan kanssa, mutta jotka voi toki myös unohtaa, etenkin jos tekee linssipadan käytettäväksi tässä ruoassa. 

Linssipataa maa-artisokan kera

Neljälle, valmistusaika: 1¾–2¼ h

Vaikka yleensä esikeitän puy- ja belugalinssit ennen käyttöä, tässä ruoassa ne kypsennetään padassa muiden ainesten kanssa, jotta ne imevät itseensä mahdollisimman paljon makuja. Linssien kanssa samaan aikaan valmistuu padan kruunaava maa-artisokka. Vältin vuosia sen käyttöä: muhkuraisen muodon takia sen kuoriminen on hankalaa. Kuulinkin vasta muutama vuosi sitten, että maa-artisokka syödään mieluiten nimenomaan kuorineen.

5 dl linssejä (esim. puolet puyta ja puolet belugaa)

2 porkkanaa

2 sellerin vartta

1 salottisipuli

2 valkosipulin kynttä

1½ dl valkoviiniä

2 oksaa timjamia

1 oksa rosmariinia

8 dl vettä

2 tl suolaa

1 rkl hunajaa

oliiviöljyä paistamiseen

Pese maa-artisokat huolellisesti ja laita ne pieneen uuninkestävään vuokaan. Älä kuori. Lisää voi nokareina, pyörittele maa-artisokat siinä ja mausta suolalla. Laita uuniin 200 asteeseen paahtumaan siksi aikaa, kun teet linssipadan pohjan. 

Kuutioi porkkanat ja sellerit 1 x 1 cm:n kuutioiksi. Hienonna salottisipuli ja valkosipuli. Kuumenna oliiviöljyä padassa ja lisää porkkanat, sellerit ja sipulit. Paista keskilämmöllä pehmeiksi. Lisää valkoviini. Nosta lämpöä ja keitä viiniä kasaan, noin 5 minuuttia. 

Huuhtele linssit huolellisesti runsaassa kylmässä vedessä. Lisää linssit kasvisten sekaan ja lisää myös yrtit, vesi, suola ja hunaja. Peitä kannella ja ota liedeltä. 

Laske uunin lämpötila 140 asteeseen ja laita pata uuniin maa-artisokkien seuraksi. Hauduta uunissa 90–120 minuuttia, välillä maa-artisokkia käännellen. Ota maa-artisokat uunista kun ne ovat niin pehmeitä, että pistetty veitsi menee helposti läpi.

Kun pata on valmis, sekoita linssejä varovasti ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Viipaloi maa-artisokat linssien päälle ja valuta voi vuoasta ruoan päälle. 

Huom! Voit myös hauduttaa linssipadan liedellä, käy silloin tarkistamassa pataa silloin tällöin ja lisää tarvittaessa vettä haihtuneen tilalle, linssit imevät itseensä uskomattoman määrän nestettä! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s