Onko suunnitelmissasi kevätmatka lämpimään? Sri Lanka on täydellinen valinta lapsiperheelle ja ruokamatkailijalle!

Vuosi sitten olimme reissun päällä Sri Lankassa. Kokeilimme millaista olisi elää reppureissaajan elämää nyt kun mukana kulki myös 1-vuotias lapsemme. Kohteeksi valitsimme pienen maan, jossa olisi vähän kaikkea: rantaa ja lämpöä, hyvää ruokaa, kulttuuria sekä lyhyen matkan päässä myös viileämpää ilmastoa, jos jälkikasvumme ei osoittautuisi samanlaiseksi tropiikin hetelmäksi kuin me.

Sri Lanka oli nappivalinta ja meidän matkastamme tuli ikimuistoinen reissu, jolla tuli todistettua että voimme edelleen reissata kuten ennenkin, vaikka mukana kulkee nyt myös pikkutyyppi. 

Olemme spontaaneja matkaajia ja siksi päädyimme Sri Lankaan; lentoja on hyvin saatavilla ja ne ovat edullisia. Majoitusvaihtoehtoja löytyi jokaiseen makuun ja varailimme niitä sieltä täältä ja teimme karkean matkasuunnitelman, mutta jätimme etappien väliin joustovaraa, jotta voisimme vaihtaa suunnitelmia, jäädä johonkin pidemmäksi aikaa tai nostaa kytkintä jos emme viihtyneet jossain. Sitäpaitsi meillä ei ollut hajuakaan mitä lapsemme tuumaisi reppureissamisesta. 

Alf päätyi kuitenkin rakastamaan vaihtuvia maisemia ja värikästä sekä eläinrikasta Sri Lankaa. Neljän viikon lomamme aikana yövyimme yhdeksässä eri kohteessa ja matkasimme saaren luoteiskulmasta alas etelään ja länsirannikkoa pitkin takaisin pääkaupunkiin Colomboon. 

Voisin veikata että aika moni sylilapsi pärjää hyvin liikkuvaisemmallakin lomalla, jos vaan vanhemmat ovat seikkaulutuulella. Alfille oli tärkeintä se että söimme kaikki ateriat yhdessä ja olimme yhtä porukkaa aamusta iltaan. Hän pääsi harjoittelemaan kävelyä ja liikkumista ja ihmettelemään tuon ikäisiä kiinnostavia asioita kuten hiekkaa, simpukoita, kukkaisia ja öttimönkiäisiä. Reissulla meidän perhe hitsaantui yhteen aivan uudella tavalla. 

Sri Lanka on aika pieni maa ja vähempikin aika riittää kiertomatkaan, jos mukana ei ole pieniä lapsia. Etapit ovat lyhyitä, esimerkiksi pääkaupungista Colombosta ajaa viitisen tuntia saaren eteläiseen kärkeen, jossa on jo todella hiljaista ja vain matalia pieniä hotelleja tai bungaloweja. Me halusimme kuitenkin pelata varman päälle ja jättää varaa yllätyksille, joita ei kuitenkaan onneksemme ilmennyt. 

Yöpaikat varasimme netin kautta joko etukäteen tai paikan päällä aina sitä mukaa kun etenimme. Käytimme Air BnB:tä, Hotelsia ja Bookingia, mutta ikimuistoisimmat majapaikat olivat Airbnb:n kautta otetut perheiden pitämät kotihotellit ja majatalot.  

Jos mielit vielä tänä keväänä Sri Lankaan, katso rohkeasti lentoja ja ala suunnittelemaan matkaa. Me taisimme viime vuonna ostaa lennot ja varailla majoituksia vasta reilu kuukausi ennen lähtöä. 

Sri Lanka on äärimmäisen lapsiystävällinen, turvallinen ja elämyksellinen maa, täynnä nähtävää, koettavaa ja eläimiä! Suosittelen maata lämpimästi matkakohteeksi lasten kanssa tai ilman; jo näitä kuvia tänne laittaessa iski kova Sri Lanka ikävä. 

Lopussa on vinkkini lapsen kanssa Sri Lankassa matkustavalle. Ihanaa viikonloppua teille Kodin Kuvalehden lukijat! ❤

Muutama vinkki lapsen kanssa reissaamiseen Sri Lankassa: 

  • Et tarvitse mukaan syöttötuoleja tai matkasänkyä. Lähes kaikissa ravintoloissa on syöttötuoli ja hotelleissa huolehdittiin aina ensin, että pienelle lapselle oli turvallinen nukkumapaikka. Matkarattaat voi olla hyvä idea, mutta huomioi että monilla paikkakunnilla tiet ovat uurteisia hiekkapolkuja, joissa rattailla ei tee mitään. Kantoreppu on todella hyvä, jos lapsi viihtyy siinä.
  • Autoissa ei ole turvaistuimia. Me vältimme muutenkin autoilla ajoa, sillä lapsemme voi niissä aina pahoin. Paikallisbussit ja eritoten tuktukit olivat lapsen mieleen. Muutamaa vähän pidempää matkaa lukuun ottamatta koitimme pitää siirtymät noin tunnin pituisina. Pitkille matkoille voi olla kätevintä vuokrata auto ja kuski, päivän ajot maksaa 50-70 €. 
  • Vaippoja saa ostettua vain apteekeista ja ne ovat saman hintaisia kuin suomessa. Apteekkeja ei ole maaseudulla pilvin pimein, joten älä jätä vaippojen hankintaa viime tinkaan. Apteekeissa on hyvin lasten hoitotarvikkeita, supermarketeissa ei niinkään, ellet ole isommassa kaupungissa. Me hoidimme maitohuollon paikallisella jauhekorvikkeella, en enää muista oliko tuoretta maitoa myynnissä. 
  • Sri Lankassa lapsia pidetään kuin kukkaa kämmenellä. En ollut kertaakaan yleisessä vessassa vaipanvaihdossa ilman että ainakin yksi mummeli oli pitämässä pöksyjä tai viemässä vaippaa puolestani roskikseen. Miehet ja naiset ovat aivan yhtä lapsirakkaita ja jäi sellainen käsitys, että kotityöt ja kasvatus hoidetaan Sri Lankalaisissa perheissä aika tasavertaisesti. Miehetkin siis nappaavat lapsen tottuneesti kainaloonsa ja laittavat syöttötuoliin ravintolassa ennen kuin olet itse ehtinyt huomaamaankaan.
  • Ravintoloista ja kahviloista räätälöidään aina lapselle jotain syötävää, useimmiten riisiä ja linssimuhennosta dalia, joita meitä neuvottiin sekoittamaan keskenään jotta lapsen on helpompi lusikoida niitä. Silti Sri Lankalaisia vain nauratti, vaikka illalisen jälkeen Alfin tuolilla oli käynyt riisiräjähdys – kuulemma ihan tyypillistä paikallisillakin lapsilla. Jos ei muu maistu, niin aina voi tilata hedelmiä ja mehuja, jotka tehdään Sri Lankassa tuoreena. Eikä ollut kauppaa jossa lapsen käteen ei olisi tyrkätty heti sisääntullessa banaania.  
  • Syö paikallista ruokaa ja vältä turistiravintoloita joissa tarjotaan ranskalaisia perunoita ja muuta pakastettua. Sri Lankan ruokakulttuurille vieraissa pakastetuissa puolivalmisteissa piilee ruokamyrkytyksen riski, koska kylmäketjut eivät ole niin luotettavia. Paikalliset curryt ovat huikean kerroksellisia mauiltaan ja tyypillisesti niitä tarjotaan 5-7 sorttia riisin kera, joka ravintolalla ja kokilla on oma valikoimansa ja se vaihtelee päivittäin saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Myös Sri Lankalainen aamiainen lettuineen, hedelmineen ja päivittäin vaihtuvine kastikkeineen on mieletön elämys, joka lyö kuivat paahtoleivät ja länkkäri-munakokkelit 6-0. 
  • Älä hermostu vaikka paikalliset pysäyttävät kadulla ja haluavat ottaa kuvan lapsesi kanssa. Etenkin maaseudulla sinisilmäiset vekarat ovat nähtävyys ja autot saattavat pysähtyä ihan viereen ja koko perhe tulla tervehtimään ja poseeraamaan kuvissa ulkomaisen lapsen kanssa. Srilankalaiset rakastavat myös näyttää kuvia omista lapsistaan ja lapset ovatkin ruoan lisäksi hyvä tapa tutustua paikallisiin. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s