Pussillinen hedelmiä on elämyksellinen tuliainen

Pienenä isällämme oli hauska tapa: hän toi kerran viikossa kotiin uuden hedelmän tai vihanneksen, jota sitten ihmeteltiin ja maisteltiin yhdessä. Näin tuli tutuksi pikkuhiljaa koko heviosaston valikoima, aina arkisemmista eri värisistä paprikoista latva-artisokkaan ja pomeloon. Olen ollut kuulemma vauvasta asti perso raaoille vihanneksille ja hedelmille, mutta viimeistään nämä yhteiset hetket sinetöivät rakkauteni kaikkiin kasviksiin. Tämän olen halunnut välittää pojallenikin. 

Siksi toin taannoiselta Madeiran reissultani tuliaisiksi mieluummin hedelmiä, kuin lelun.

 

Yksi mieleenpainuvimmista asioista Madeiralla on sen ainutlaatuinen ilmasto. Siellä on leutoa, kosteaa ja vihreää ympäri vuoden. Ja siksi Madeiralla myös kasvaa mitä mielettömin flora; saari onkin suosittu kohde kasveista ja luonnosta kiinnostuneille. Trooppisen ja leudon ilmaston vuoksi myös hedelmät viihtyvät Madeiralla. Kotitalojen pihoilla kasvaa mielettömien kukkien lisäksi guava- ja banaanipuita ja torilla vasta olikin ihmeteltävää. 

Lelut ovat Madeiralla ihan samanlaisia kuin täälläkin, mutta vastaaviin hedelmiin mitä Madeiralla näin, en ole suomessa törmännyt.  Jo Madeiralainen banaani on ihan omanlaatuisensa: makean hilloinen ja sopivan pieni. Joten matkalaukkuuni sujahti tältä reissulta lapsen iloksi pussillinen hedelmiä. 

Suurin yllätys oli se miten montaa eri passionhedelmälajiketta Madeiralla kasvaa ja miten moneen itsellekin aivan uuteen hedelmään törmäsin – sellaisiin joille en osaa antaa suomenkielistä nimeä tässä, joten pahoittelut siitä. Sain torilla eksoottisimpiin hedelmiin ohjeet että mitkä syödään kuorineen ja missä on kivi.

Kotona sitten pesin kaikki hedelmät huolellisesti ja laitoin ne esille ja niin ryhdyimme maistelupuuhaan. 

…oli aika hapokas! Mutta siitä tuli lopuksi yksi satsin suosikki.​​​​
Madeiralainen kirsikka…
 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s