Maailman paras linssikeitto – salaisuus: paahdetut munakoisonopat

Meillä on näemmä meneillään munakoisoviikot. Koisoa on syöty sekä ajvarilla täytettynä että linssikeiton kanssa. Kun munakoiso maksaa alle kaksi euroa kilolta, on hyvä hetki ostaa tätä maukasta ja monipuolista kasvista ja lisätä se viikon ruokalistalle.

Löysin ihania, pieniä munakoisoja, joissa maku on intensiivinen. Kuten kesäkurpitsoissa, minusta jättivihanneksissa on harvoin mitään hyvää: maku ja koostumus vesittyvät sitä mukaa kun kasvis paisuu, joten harvoin ostan esimerkiksi halkaisijaltaan yli 5 cm:n paksuisia kesäkurpitsoja. Munakoisoissa on sama juttu, usein munakoison keskusta on niin ilmava ja kuiva, että heitän sen suoraan pois vihannesta leikatessa. Nyt vastaan tulleet munakoisot olivat niin pieniä, että ne olivat täyttä tavaraa koko koisot ja niinpä päätin paahtaa niitä uunissa mausteiden kera ja käyttää keiton päällä lisukkeena.

Munakoison kuutiointi ja paahtaminen kovassa lämmössä on yksi eniten käyttämistäni tavoista valmistaa tätä kasvista. Oliiviöljy ja kova lämpö saavat sentin kokoiset munakoisot paahtumaan pähkinäisiksi nopiksi, joita sitten yleensä heitän esimerkiksi juhlaviin salaatteihin.

Linssikeitto on tietenkin tässä reseptissä aika tavanomainen ja helppo ja meidän arkiruokailun kulmakiviä, mutta mausteinen munakoiso nostattaa sen ihan uudeksi ruoaksi. Ja näin syntyi aivan vahingossa minun uusi suosikkitapani valmistaa linssikeittoa, jonka olen nimennyt maailman parhaaksi linssiketoksi.

Maailman paras linssikeitto ja paahdettu munakoiso

linssikeitto

  • 1 purjo
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 dl punaisia tai vihreitä linssejä
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • suolaa
  • vettä
  • 1 rkl voita tai rypsiöljyä paistamiseen

munakoiso

  • 1 munakoiso
  • 1 tl juustokuminansiemeniä
  • 1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
  • ½ tl korianterinsiemeniä
  • ½ tl kurkumajauhetta
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa

Puolita purjo pituussuunnassa, pese se huolellisesti ja hienonna. Hienonna inkivääri ja valkosipulit. Kuullota purjo, inkivääri ja valkosipulit pehmeäksi voissa tai rypsiöljyssä, noin 10 minuuttia.

Lisää seuraavaksi linssit ja curryjauhe, paistele hetken jotta curry pehmenee ja alkaa tuoksua. Lisää sitten kookosmaito ja tölkillisen verran vettä ja sekoita. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna porista rauhassa, kunnes linssit ovat kypsiä, noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, linssit imevät itseensä uskomattoman määrän vettä!

Keiton kiehuessa valmista munakoiso. Leikkaa munakoiso 1×1 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää mausteet ja öljy, sekoita. Levitä kuutiot tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille, kaavi kulhosta mukaan myös kaikki mausteet. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes kuutiot ovat paahtuneet kullanruskeiksi. Käännä kuutioita lastalla kerran kesken paiston.

Tarjoa keitto linssikuutioiden kera.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s