Grillattu kesäkurpitsasalaatti sekä vihannesten grillaamisen ABC

Vihanneksia grilliin? Kyllä kiitos, grillin loimuttava lämpö ja hiilistä nouseva vieno savu tekee mielettömiä asioita kesäkurpitsalle, munakoisolle ja paprikalle.

Silti tänäkin kesänä monilla mökeillä uitetaan kasviksia ihan turhaan grillikastikkeissa ja marinadeissa, kun vähemmälläkin vaivalla saisi enemmän makua. Tässä tulee vihannesten grillaamisen ABC!

Marinadit ovat ehdottomasti paikallaan grillattaville lihoille ja jauhelihakebakot saavat omat mausteensa, mutta ihan oma juttunsa on kasvikset. Niitä ei nimittäin kannata marinoida laisinkaan.

Suolaa lukuun ottamatta mausteiden imeyttäminen raakoihin vihanneksiin on aika vaikeaa ja jopa ihan turhaa, kun marinadi hulahtaa kuitenkin heti pois vihannesten liukkaasta pinnasta kun nostat ne grilliin. Sen sijaan että heittäisin marinadini harakoille ennen kasvisten lisäämistä grilliin, lisään makukastikkeen kasviksiin vasta sen jälkeen kun olen paahtanut ne kypsiksi. Kuumat, kypsät kasvikset oikein imaisevat itseensä makuaineita ja esimarinoinnin sijasta grillin äärelle kannattaakin varata aikaa kasvisten jälkimaustamiseen.

Toinen tapa maustaa grillikasviksia on tehdä niille sivelykastike, jota voidellaan kasviksiin sitä mukaa kun ne grillaantuvat. Sivelykastikkeeseen olisi hyvä lisätä sokeria tai hunajaa, joka auttaa kastikkeen takertumista paahtuvan kasviksen pintaan.

Lue alta mun vihannesten grillauksen ABC ja nappaagrillatun kesäkurpitsasalaattini resepti, jossa pääset testaamaan vinkkejä ihan käytännössä.

VIHANNESTEN GRILLAAMISEN ABC

  • Harvaa vihannesta kannattaa marinoida. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (esim. herkkusienet) raaka vihannes ei ime itseensä marinadin aineksia, joten marinoinnilla on lopputuloksen kannalta hyvin vähän vaikutusta.
  • Juuri ennen grillausta voitele pilkotut kasvikset rypsiöljyllä joka estää niiden kuivumisen ja auttaa paahtamisessa. Suolaa voi ripotella leikkauspinnoille. Kokonaiset kasvikset, kuten munakoison tai paprikan, voi heittää sellaisenaan grilliin.
  • Mausta kasvikset vasta grillaamisen jälkeen, eli nosta grillatut vihannekset vuokaan ja lisää maustekastike tai mausta sitruunalla/etikalla, mausteilla ja yrtiellä kun ne ovat vielä kuumia. Toinen tapa on sivellä kasviksia grillaamisen aikana grillauskastikkeella; sivele kastike kuuman kasviksen pintaan ja kääntele kasviksia usein ja sivele kastike aina juuri käännetylle pinnalle.
  • Kasvikset, kuten lihakin tarvitsevat onnistuakseen kuuman grillin tai kunnon hiilloksen. Malta siis odottaa että grilli on valmis ennen kuin lisäät kasvikset.
  • Huomioi että vihanneksissa voi mennä kauemmin kuin lihoissa kuten pihvit tai makkarat. Etenkin ’kovat’ vihannekset kuten paprika, sipuli, maissi ja kokonaisena grillattu munakoiso ottavat kypsyäkseen kymmenestä minuutista puoleen tuntiin.
  • Älä anna liekkien nuolla grillattavia vihanneksia. Liekki nokeaa vihannesten pinnan eikä noki maistu hyvältä. Noki on eri asia kuin tummaksi paahtunut pinta lihassa ja kasviksissa. Jos liekit alkavat nousemaan, nosta grillattavat ruoat sivuun tai grillin ’piippuhyllylle’ ja odota liekkien laantumista.

LÄMMIN KESÄKURPITSASALAATTI

  • 2 kesäkurpitsaa
  • n. 3 rkl rypsiöljyä
  • suolaa
  • 100 g fetajuustoa
  • minttua
  • ½ sitruuna
  • (mausteita, esim. juustokuminansiemeniä & chililastuja tai mustapippuria ja seesaminsiemeniä)

Leikkaa kesäkurpitsat keskeltä kahtia ja puolikkaat pituussuunnassa kolmeen, reilun sentin paksuun viipaleeseen. Asettele viipaleet leikkuulaudalle leikkauspinta ylöspäin. Voitele palat rypsiöljyllä ja mausta suolalla.

Nosta kesäkurpitsaviipaleet grilliin öljytty puoli alaspäin. Voitele viipaleiden paahtuessa myös toinen puoli. Grillaa kuumassa grillissä noin 2 minuuttia, tai kunnes viipaleet ovat paahtuneet, käännä ja paahda myös toiselta puolelta.

Nosta viipaleet tarjoiluvadille. Purista kesäkurpitsoille sitruunamehua ja murusta fetajuusto kesäkurpitsojen päälle. Viimeistele repimällä päälle tuoretta minttua ja ripottelemalla kesäkurpitsaviipaleiden päälle rouheita mausteita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s