Papupata porisee nuotiolla

Aah miten ihanaa onkaan laittaa ruokaa tulella! Tulen kohentelu ja säätö, sen ympärillä istuminen porukalla ja kaikki kreisit tavat miten sitä on kokeillut kokata itselleen jotain ruokaa nuotiossa jäävät kesien jäljiltä aina hyviksi muistoiksi.

Eräänä vuonna tein epäonnisia testejä popkornin valmistamiseksi kahden foliovuoan ja rautalangan avulla, toisena puolestaan hautasin rosvopaistin viereen kokonaisen kurpitsan, jonka lopputulos oli koiso-siemenpyree. -Siitä sai jotakuinkin syötävää vasta kaupungissa huolellisen siivilöinnin ja jalostamisen jälkeen. 

Nyt kun aikaa kokeiluille on vähemmän, teen mieluummin luottoreseptejäni ja tässä tulee yksi, jota suosittelen jokaista kokeilemaan. Papupata taipuu niin nuotiossa, hellalla kuin uunissa ja se kuuluu suosimiini mökkiruokiin, joissa ei tarvitse käyttää leikkuulautaa ollenkaan.

Tällaiset helpot ruoat mahdollistavat keskittymisen muihin asioihin – niin ihanaa kuin grillaaminen onkin, grilliaterian pyöräyttäminen mökillä vaatii suunnittelua, astioita, kastikkeita ja lisukkeita eikä jälkipyykistäkään selviä helpolla, etenkään jos on mökillä kantovesi, kuten meillä. Viime lauantaina me haluttiin saunoa, uida, pötköttää ja leikkiä pihalla, sekä syödä vähän välittömämmin. 

Pata iskettiin tulille ja nuotion viereen kasattiin lisukkeet: ranskankerma suoraan purkista, kokoelma chilikastikkeita ja pikkeleitä ja kylkeen kasa lautasia ja uunituoretta maissileipää.

Kun aloitat ruoan jo tänään, ehdit hyvin jo perjantaina padan keittoon. Tai mitä vielä: voit viedä esivalmistellun padan mukanasi mökkituliaisena kaverille! Tästä ruoasta riittää 6-8:lle ja voit pilkkoa kaiken valmiiksi pataan ja laittaa jääkaappiin kunnes on aika pistää pata porisemaan.  

Kotona keitettyjen papujen lisäksi kaupungista mukaan tarttui muutkin ruoan tykötarpeet: sipulia, tölkkitomaattia ja makkaraa. Minulla oli Lidlin ranskaviikoilta ostamaani ihanaa ranskalaista patamakkaraa, mutta esimerkiksi chorizomakkara taikka sekalainen sortimentti kuivamakkaran päätypaloja sopii tähän ruokaan hyvin. -Jos mökkisi lähellä on palvaamo tai lähiruokakauppa, osta sieltä makkaraa tai lihaisa savuluu. Tai jätä liha kokonaan pois. 

Ruoan voit esivalmistaa sisällä mökin keittiössä, kuten itse tein koska oli niin tuulinen päivä. Hauduttelin papupataa sisällä liedellä lähes kypsäksi (noin 3h) ja otin padan mukaani kun siirryimme ulos nauttimaan nuotion lämmöstä. Pata sai viimeiset puoli tuntia porista tulella ja paksuuntua. 

Padan voi tehdä myös alusta asti nuotiolla, mutta varaa silloin kunnolla aikaa ja ole valmis vahtimaan tulta ja pataa koko ajan. Ota viereen myös kannu kylmää vettä, sillä pataruoissa aina haihtuu padan mallista ja ruoasta sekä lämmöstä riippuen eri määriä nestettä. -Jos papupata tuntuu paksuuntuvan liian nopeasti ja uhkaa tällöin palaa pohjaan, lisää vettä ja sekoita kunnolla pohjaa myöten. 

Mausta papupata oman maun mukaan. Minä laitan aina juustokuminaa ja korianterinsiemeniä, tällä kertaa laitoin aika vähän chiliä, mutta hyvää ’bassoa’ ruokaan tuo muutama ruokalusikallinen paprikajauhetta. Suolaa en lopulta laittanut lainkaan, makkarat toivat sitä ruokaan ihan tarpeeksi, siksi tämän tyyppisessä ruoassa kannattaa odottaa ihan viimehetkeen saakka ennen ruoan suolaamista. 

Nuotiopapupata

  • n. 4 dl kuivattuja papuja (kidney tai mustapapu tai molempia)
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 laakerinlehti
  • 2 tölkkiä tomaattimurskaa
  • n. 200 g makkaraa
  • 5 pientä sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • mausteita: korianterinsiemeniä, juustokuminansiemeniä, paprikajauhetta, chiliä, kardemummaa, muutama neilikka
  • (suolaa)
  • vettä

Liota papuja 8h reilussa vedessä ja huuhtele, laita tuoreen veden kanssa kattilaan ja mausta teelusikallisella suolaa ja laakerinlehdellä. Kiehauta, anna porista 5 minuuttia vilkkaasti ja kuori pintaan kertyvä vaahto. Laske lämpöä ja keitä papuja miedolla porinalla tunnin verran tai kunnes niissä ei ole enää purutuntumaa. -Laitan yleensä pavut likoamaan muutamaa päivää ennen padan tekoa samalla kun keittelen aamukahvia ja keitän pavut kypsiksi kun tulen töistä kotiin. Kypsät pavut säilyvät keitinliemineen jääkaapissa 2 päivää. 

Laita keitetyt pavut ja osa keitinliemestä pataan, heitä laakerinlehti pois. Lisää pataan tomaattimurska ja pilko mukaan makkarat, kuori joukkoon sipulit sekä valkosipulin kynnet, jotka voit leikata pituussuunnassa kahtia. Lisää mausteet ja sen verran vettä että pavut juuri ja juuri peittyvät nesteeseen. Sekoita ja kiehauta. 

Laita pata nuotiolla kuumaan paikkaan niin, että se porisee kevyesti, esimerkiksi kivien päälle jotka on kuumennettu polttamalla niiden päällä puita. Kohenna tulta ja lisää puita niin, että pata pysyy koko ajan kuumana ja porisee kevyesti, mutta ei pala pohjaan tai ole liekkien ympäröimänä. Työnnä hiillostuneita karahkoja lähemmäs tai kauemmas pataa, jotta saan ylläpidettyä hyvän lämmön. Jos nuotio äityy liian kuumaksi tai liekehtii liikaa, nosta pata hetkeksi sivuun huilaamaan. 

Anna padan hautua 3-4 tuntia, tai kunnes padan liemi muuttuu juoksevasta paksuksi ja kastikemaiseksi ja pavut ovat pehmeitä, sipulit kypsiä ja makku sekä tuoksu herkullinen. Nosta valmis ruoka sivuun ja anna jäähtyä hetken, sekoita pohjaa myöten ja tarkista maku. Lisää tässä vaiheessa tarvittaessa suolaa tai muita mausteita. 

Tarjoa creme fraichen ja haluamiesi kastikkeiden ja mausteiden kera. Jos sinulla on aikaa, leivo sivuun maissileipää, jonka ohjeen löydät Mökin Keittokirjasta. 

Kirjan löydät esimerkiksi täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s