Papupata nuotiolla

Aah miten ihanaa onkaan laittaa ruokaa tulella! Tulen kohentelu ja säätö, sen ympärillä istuminen porukalla ja kaikki kreisit tavat miten sitä on kokeillut kokata itselleen jotain ruokaa nuotiossa jäävät kesien jäljiltä aina hyviksi muistoiksi.

Papupata taipuu niin nuotiossa, hellalla kuin uunissa ja se kuuluu suosimiini mökkiruokiin, joissa ei tarvitse käyttää leikkuulautaa ollenkaan

Kun aloitat ruoan jo tänään, ehdit hyvin jo perjantaina padan keittoon. Tai mitä vielä: voit viedä esivalmistellun padan mukanasi mökkituliaisena kaverille! Tästä ruoasta riittää 6-8:lle ja voit pilkkoa kaiken valmiiksi pataan ja laittaa jääkaappiin kunnes on aika pistää pata porisemaan.

Nuotiopapupata

  • n. 4 dl kuivattuja papuja (kidney tai mustapapu tai molempia)
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 laakerinlehti
  • 2 tölkkiä tomaattimurskaa
  • n. 200 g makkaraa
  • 5 pientä sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • mausteita: korianterinsiemeniä, juustokuminansiemeniä, paprikajauhetta, chiliä, kardemummaa, muutama neilikka
  • (suolaa)
  • vettä

Liota papuja 8h reilussa vedessä ja huuhtele, laita tuoreen veden kanssa kattilaan ja mausta teelusikallisella suolaa ja laakerinlehdellä. Kiehauta, anna porista 5 minuuttia vilkkaasti ja kuori pintaan kertyvä vaahto. Laske lämpöä ja keitä papuja miedolla porinalla tunnin verran tai kunnes niissä ei ole enää purutuntumaa. -Laitan yleensä pavut likoamaan muutamaa päivää ennen padan tekoa samalla kun keittelen aamukahvia ja keitän pavut kypsiksi kun tulen töistä kotiin. Kypsät pavut säilyvät keitinliemineen jääkaapissa 2 päivää.

Laita keitetyt pavut ja osa keitinliemestä pataan, heitä laakerinlehti pois. Lisää pataan tomaattimurska ja pilko mukaan makkarat, kuori joukkoon sipulit sekä valkosipulin kynnet, jotka voit leikata pituussuunnassa kahtia. Lisää mausteet ja sen verran vettä että pavut juuri ja juuri peittyvät nesteeseen. Sekoita ja kiehauta.

Laita pata nuotiolla kuumaan paikkaan niin, että se porisee kevyesti, esimerkiksi kivien päälle jotka on kuumennettu polttamalla niiden päällä puita. Kohenna tulta ja lisää puita niin, että pata pysyy koko ajan kuumana ja porisee kevyesti, mutta ei pala pohjaan tai ole liekkien ympäröimänä. Työnnä hiillostuneita karahkoja lähemmäs tai kauemmas pataa, jotta saan ylläpidettyä hyvän lämmön. Jos nuotio äityy liian kuumaksi tai liekehtii liikaa, nosta pata hetkeksi sivuun huilaamaan.

Anna padan hautua 3-4 tuntia, tai kunnes padan liemi muuttuu juoksevasta paksuksi ja kastikemaiseksi ja pavut ovat pehmeitä, sipulit kypsiä ja makku sekä tuoksu herkullinen. Nosta valmis ruoka sivuun ja anna jäähtyä hetken, sekoita pohjaa myöten ja tarkista maku. Lisää tässä vaiheessa tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.

Tarjoa creme fraichen ja haluamiesi kastikkeiden ja mausteiden kera. Jos sinulla on aikaa, leivo sivuun maissileipää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s