Miniretken hodarit itse leivotuilla sämpylöillä

– Kaupallinen yhteistyö Hungry Chef in kanssa – 

Täydellinen briossisämpylä ansaitsee arvoisensa täytteet ja tätä syyshodaria ei kannata ohittaa: kantarelliremouladella hunnutetut hotdogit ovat herkku, joka kruunasi urbaanin luontoretkemme.

 

”Menemme retkelle. Äiti ja isä ja Apa ja Stinky ja Rambo ja pöörä… siellä on mansikkametsä ja sitten syödään eväitä!” 

Lapsikin sen tietää: retken huipennus on se kun saa korkata eväät. Joskus retki on vain tekosyy, että saa miettiä mitä ihanaa ja hauskaa saisi syödä jossain jännässä paikassa. 

Itä-Helsinki on pullollaan vehreitä retkikohteita ja merellisiä maisemia. Näitä kotikontujen aarteita on ihanaa koluta, etenkin loppukesästä, kun metsä tuoksu voimakkaasti ja pyörä kulkee kevyesti raikkaassa ilta-auringossa. 

Koska retkipäivämme oli sunnuntai, aloitin päivän hitaasti kahvia juoden ja leipoen: muiden nukkuessa tämä on parasta omaa aikaa! –Sormien upottaminen silkkiseen taikinaan on meditatiivista ja rauhoittavaa, lopputulos konkreettinen ja palkitseva. Pian minulla oli valmiina kymmenen muhkeaa, briossihodarisämpylää, valmiina täytettäviksi nakein ja kaikenmaailman herkuin.

Yhden briossin mursin ja napostelin suu muikeana muiden vasta heräillessä, loput säästin alkuillan pyöräretkelle.  

Hodarin väliin halusin tietenkin syksyn makuja, mutta jotain simppeliä ja retkelle sopivaa. Remoulade, vanha kunnon klassikko, mutta kantarelleilla! 

Kissoja Stinkyä ja Ramboa lukuunottamatta koko konkkaronkkamme lähti retkelle. Pyöräretken eväiden tarvikkeet kulkivat mukana repussa: tuoreet, juuri leivotut sämpylät paperipussissa, remoulade eväsrasiassa ja nakit omassa paketissaan. Työvälineiksi mukaan trangia, metalliritilä sekä veitsi ja talouspaperia. Lapselle ”punaista kastiketta”, eli ketsuppia.

Laskin sen varaan että metsästä löytyisi hodareihin vihreää, sillä missäpä metikössä ei ketunleipä viihtyisi! 

Ilta-aurinko osui ihanasti Itä-Helsingin Ramsinniemen lukuisille kallioille, joista valitsimme oman lämpimän spottimme urbaanissa luontomiljöössä. Lapsemme ihasteli ’isoa uima-allasta’ (”Kulta se on Itämeri…”) ja mies tiristi nakkeja kalliolla. 

Minä kävin hakemassa ketunleivät ja pian mehevimmät briossisämpylät täytettiin nakeilla ja kantarelliremouladella. 

Meidän viikonloppuretkemme oli lopulta paljon muuta kuin tekosyy syödä eväitä: rauhoittavaa omaa aikaa retkivalmistelujen parissa, lapsen tarttuvaa innostusta päivän ohjelmasta sekä seikkailu lähiluontoon ihan uuteen paikkaan. Se että meillä sattui olemaan kaiken tämän lisäksi mukana ihan pimeän hyvät eväät on vaan minun tapani ottaa kaikki irti vapaa-ajasta. 

Ja hei – jos sinäkin olet hodareiden ystävä, pistä muhkea briossitaikina tekeille, pyöräytä sen väliin pomminvarma remoulade ja lähde ulos herkuttelemaan!

Reseptin sämpylöihin löydät jauhopussista, remouladen reseptin alta. 

Briossihodarit kantarelliremouladella

8-10 hodaria

briossisämpylät: 

  • n. 1/2 pss Hungry Chef –sämpyläjauhoja
  • 2½ dl täysmaitoa
  • 25 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 1½ rkl sokeria 
  • 1 tl suolaa 
  • 2 kananmunaa
  • 100 g voita

kantarelliremoulade:

  • 1 porkkana
  • 2 rkl hienonnettua paprikaa
  • 2 rkl hienonnettua sipulia
  • 2 rkl väkiviinaetikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 4 rkl vettä
  • 4 cocktailsuolakurkkua
  • 1 rkl kapriksia
  • 2 dl voissa pehmeiksi paistettuja kantarelleja
  • 1 dl maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl majoneesia
  • 1 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • tuoretta lipstikkaa (jos haluat)
  • (ripaus suolaa)

lisäksi:

  • 8-10 bratwurstia 
  • ketunleipää

Leivo briossitaikina paketin ohjeen mukaan. Jätä kohoamaan liinan alle. Tee sillä välin kantarelliremoulade. 

 

  1. Kuori porkkana ja leikkaa alle ½ cm paksuiksi tikuiksi ja tikut edelleen poikittain, jotta saat pienenpientä kuutiota. Tee sama paprikalle ja hienonna myös sipuli. Laita porkkanakuutiot, paprika sekä sipuli pieneen kasariin etikan, sokerin ja veden kera. Sekoita kuutiot liemiaineksiin, kiehauta ja keitä 1 minuutti. Kaada kulhoon. 
  2. Kuutioi cocktailkurkut pienesti kuten suolakurkutkin. Hienonna kaprikset ja kantarellit ja sekoita tuorejuuston ja majoneesin kera etikkavihanneksiin. Lisää myös yrtit ja sekoita; tarkista maku. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Laita kannellisessa astiassa jääkaappiin maustumaan. 
  3. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kumoa se jauhotetulle pöydälle ja jaa n. 10 osaan. Pyöritä palat pyöreiksi sämpylöiksi ja sen jälkeen kieritä sämpylät pöytää vasten puikuloiksi. Laita liinan alle kohoamaan vielä puoleksi tunniksi sillä välin kun lämmität uunin 200 asteeseen. 
  4. Tee sämpylöille voiteluseos liottamalla 2 tl juoksevaa hunajaa ½ dl:aan maitoa. Voitele ja nosta uunin keskiosaan. Paista 10-15 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat kohonneet ja kypsyneet ja paahtuneet kevyesti. 
  5. Pakkaa remoulade, sämpylät ja nakit reppuun ja lähde retkelle. Kun löydät sopivan paikan, etsi hodareiden kylkeen vähän ketunleipää. Grillaa tai lämmitä nakit ja laita halkaistun briossihodarisämpylän väliin ja lusikoi päälle reippaasti remouladea. Nauti! 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s